Radio Maranata Vulcan

luni, 15 aprilie 2019

Dileme pastorale



Dilema 1
Vi s-a întâmplat să mergeți la biserică pregătit pentru a conduce slujba/predica, dar pe mașină să vă certați cu soția – sau, ca să spun mai finuț – să ajungeți la neamiabile interacțiuni verbale? Dacă da, ce ați făcut? Ați oprit mașina pentru a rezolva problema în ciuda crizei de timp sau ați ales lucrarea Domnului sperând într-o rezolvare ulterioară mai de la sine? Altfel spus, ați compromis slujba care stătea să înceapă dar nu putea fără moderator sau ați sacrificat-o pe Ana de dragul edificiului, precum Manole? Voi ce ați făcut…sau ce ați face?
Dilema 2
Ca pastor, interacționezi cu tot felul de oameni în zona slujirii/predicării. Pe unii vrei și merită să îi încurajezi la slujire pentru că ești convins de potențialul așezat de Dumnezeu în ei. În dreptul acestora faci tot ce ține de tine pentru a facilita dezvoltarea lor și a-i duce pas cu pas prin procesul uceniciei. Alții însă sunt un soi de care nu știi cum să te ferești. Oameni fără o chemare evidentă spre predicare, dar influenți și cu putere financiară însă veșnic supărați că nu i-ai invitat să aibă și ei un cuvânt în public. Tensiunea dintre ciocan și nicovală este dată pe de o parte de datoria de a le arăta realitatea și de a-i face conștienți de locul potrivit pentru ei, iar pe de altă parte de a-i păstori cu dragoste și pe aceștia și de a-i ține aproape pentru a nu destabiliza dinamica grupului. Ce ați alege? Ați sacrifica timpul și urechea/atenția ascultătorului de dragul stabilității atmosferei comunitare sau mai degrabă ați risca pacea de dragul deontologiei omiletice? Ați întâlnit așa ceva?
Dilema 3
Ce faceți cu membrii dificili ai echipei? Cu acei membri care l-au luat pe nu în brațe și rămân consecvenți la orice inițiativă spre dezvoltare? Le cereți demisia pentru că așa e principial sau vă încăpățânați să sperați că își vor îndulci abordarea față de stilul vostru de conducere. Sau poate vă rugați să vă scape Dumnezeu de astfel de oameni dându-le de lucru în altă parte. Sau poate ei sunt stimulul pentru excelență și smerenie, lăsat de Dumnezeu lângă voi. Există o abordare potrivită în sens universal sau lucrurile trebuie abordate de la caz la caz?
Cu genul acesta de interogații/dileme se frământă adesea, în taină, mulți lideri care nu îndrăznesc să le împărtășească de teama oprobriului breslei.
Ce binecuvântare că ProLider oferă o alternativă la singurătatea inerentă conducerii. Ce har să existe o rețea amicală de slujitori/lideri care își împărtășesc experiența și își îmbunătățesc slujirea pe un fundal relațional.
Conferințele ProLider facilitează un astfel de cadru. Dacă nu crezi, convinge-te sau, vorba lui Filip, vino și vezi!


Niciun comentariu: