Radio Maranata Vulcan

sâmbătă, 3 martie 2018

De ce ar trebui românii să ştie cine e Billy Graham?

Foto: Google
De ce ar trebui românii să ştie cine e Billy Graham?
În primul rând, românii ar trebui să ştie cine e Billy Graham pentru că e o chestiune de cultură generală de PRIM RANG. Este uimitor să vedem generații de tineri care știu mai multe informații despre vedete de mâna a 7-a decât despre personalități de marcă ale istoriei omenirii.
Billy Graham a cel mai important predicator al secolului XX, dar și una dintre cele mai mediatizate personalităţi din Statele Unite. A fost un invitat obișnuit al Casei Albe sub zece președinți americani, începând cu Harry Truman, fiind supranumit „pastorul preşedinţilor” şi „pastorul Americii”.
Începând din anii ’50 Billy Graham a apărut în mod constant pe lista celor mai admiraţi oameni din lume întocmită de organizaţia Gallup. Spre exemplu, în 2008 Billy Graham ocupa locul 4 în sondajul realizat în S.U.A. de Gallup, după Barack Obama, George W. Bush şi John McCain.
În 2012, Billy Graham era tot pe locul 4, după Barack Obama, Nelson Mandela și Mitt Romney.
Din 1955, Billy Graham a apărut de 60 de ori în topul Gallup (de 8 ori pe locul 2), mai mult decât orice altă personalitate din istorie.
Următorii sunt: Ronald Reagan de 31 de ori, Jimmy Carter de 28 de ori, Papa Ioan Paul al II-lea de 27 de ori.
Revista TIME l-a inclus pe Billy Graham în clasamentul celor mai importante personalități ale secolului XX, pe care l-a realizat în 1999.
În al doilea rând, românii ar trebui să știe cine e Billy Graham pentru că a fost pastor BAPTIST.
Protestatarii din februarie și de acum două zile din București și din orașe din România și diaspora se află, din punct de vedere al cronologiei civilizației civice, la capătul unei tradiții a libertății pe care baptiștii au inițiat-o.
John Locke (1632-1704), un important filosof englez, scria: „Baptiștii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasă deplină; libertatea adevărată și dreaptă, libertatea egală și imparțială.”
Martin Luther King Jr., un alt pastor baptist american, e binecunoscut (sper!) ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.
Nu voi încerca să menționez prea multe dintre numeroasele beneficii pentru omenire ale culturii confesionale baptiste, dar a aminti că baptiști precum Martin Luther King Jr. și Jimmy Carter au primit Premiul Nobel pentru Pace e doar un gest normal în această zi de 7 noiembrie 2017, când Billy Graham împlinește 99 de ani, la rândul lui omagiat cu distincții din partea președinților americani, a reginei Elisabeta sau a unor instituții academice și cu Premiul Templeton în 1982, care se acordă pentru progres în religie, fiind mai mare ca valoare financiară decât Premiul Nobel.
În al treilea rând, românii ar trebui să știe cine e Billy Graham pentru că a fost în ROMÂNIA în cea mai grea perioadă prin care trecea țara sub dictatura comunismului.
În 1979, Papa Ioan Paul al II-lea vizita Polonia și rostea cuvintele emblematice: „Nu vă temeți!”.
Vladimir Tismăneanu scria: „Asemeni unor Aleksandr Soljeniţân, Andrei Saharov, Vaclav Havel sau Jacek Kuron, Ioan Paul al II-lea a știut că adevărul este cea mai eficientă armă de luptă împotriva minciunii totalitare. A fost mereu și pretutindeni susținătorul valorilor dreptății, toleranţei și adevărului.”
La o altă scară, vizita lui Billy Graham în România în 1985 a fost un astfel de semnal al occidentului liber (dar nu imaculat) către poporul român, care avea nevoie de valorile dreptăţii, toleranţei şi adevărului.
Prima țară din blocul comunist în care predicase fusese Iugoslavia, în 1967, apoi, după 10 ani, Ungaria. Billy Graham este cea mai importantă personalitate a lumii protestante care a vizitat România în secolul XX şi căreia, în pofida faptului că România era condusă atunci de un guvern ateu, i s-a permis să susţină predici în zece lăcaşuri de cult: Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, Catedrala Reformată din Cluj, Catedrala Romano-catolică din Cluj, Biserica Baptistă nr. 2 (actualmente Emanuel) din Oradea, Biserica Baptistă Speranţa din Arad, Catedrala Ortodoxă din Timişoara, Catedrala Ortodoxă din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, Templul Coral Evreiesc din Bucureşti, Biserica Penticostală Filadelfia din Bucureşti. La acestea au asistat aproximativ 150.000 de oameni.
Billy Graham a fost, ca predicator (dar și ca unul dintre fondatorii revistei Christianity Today, acum 60 de ani, cu un tiraj actual de peste 100.000 de exemplare), ceea ce a fost Luther, ca reformator, acum 500 de ani.

Niciun comentariu: