Radio Maranata Vulcan

vineri, 6 octombrie 2017

5 otrăvuri ale limbii care-ţi întinează căsnicia

Otrăvurile intoxică, uneori chiar ucid, relaţiile. Cuvinte precum „te urăsc” sau „îmi doresc să nu te fi întâlnit niciodată” pot produce daune ireparabile. Mărturisesc aici că au existat prea multe momente când mi-au ieşit pe gură cuvinte dure, dăunătoare, îndreptate împotriva soţiei mele, Susan, a copiilor mei şi a altora. Mă îndurerează. Muncesc continuu din greu pentru a-mi alege cuvintele cu înţelepciune.

Iată cinci otrăvuri pe care trebuie să ne străduim din răsputeri să le evităm:

1. Cuvinte sarcastice: comentarii de genul „Gazonul nu se tunde singur.” Sau „Arăt eu de parcă ţi-aş fi slujitoare?” nu par a fi mare lucru la prima privire, nu? Dar cuvintele sarcastice sunt uneori doar simptome ale unei aşteptări ascunse neîmplinite care frustrează unul din parteneri de ceva vreme. Pot fi folosite drept un mod laş de a-l „săpa” pe soţul sau soţia ta… otrăvindu-i încet, dar sigur.

2. Cuvinte descurajatoare: Fiecare soţ şi fiecare soţie îşi doreşte să ştie că partenerul lor se află în colţul ringului, încurajându-i. Atunci când un partener de viaţă îţi spune: „Asta-i o idee prostească,” sau „Chiar crezi că poţi să faci asta?”… ceea ce spune el de fapt este „Nu cred în tine” sau „Nu sunt în echipa ta.” Acum, nu trebuie să spun că nu ar trebui să-i spui partenerului tău ceva de felul acesta atunci când crezi că ideea lui este cu adevărat una neînţeleaptă. Ci, în loc să spui „Asta a fost cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată”, ai putea spune „Asta e o idee minunată, dar simt că ai face mai bine aşa…”. Încurajarea aspiraţiilor unul celuilalt este esenţială pentru o căsnicie fericită şi productivă. Ar trebui să fim fanii nr. 1 ai partenerilor noştri, nu cei mai mari critici ai lor.

3. Cuvinte nerespectuoase. Respectul nu este ceva care trebuie câştigat. Trebuie oferit necondiţionat în căsnicie. Comentarii lipsite de respect precum „Tu chiar nu-ţi poţi găsi o slujbă adevărată?”, „Nu-mi pasă de ce zici; oricum o să fac asta.” şi „Te-ai îngrăşat, nu glumă” sunt ofensatoare, jignitoare şi pot submina sentimentul valorii celuilalt.

4. Cuvinte de comparaţie: Atunci când spui lucruri de genul „Jonathan ar face asta pentru soţia lui.” Sau „De ce nu poţi să fi şi tu mai mult ca şi Karen?” ceea ce transmiţi de fapt este „Nu te ridici la înălţime… nu eşti suficient de bun” ca şi soţ sau soţie.

5. Cuvinte egoiste: „Nu-mi pasă cum te simţi, termină ce ai de făcut.” „Vreau rochia aceea nouă.” „Am nevoie de cineva care să-mi satisfacă cu adevărat nevoile”. Partenerii cărora le pasă mai mult de sine decât de partenerii lor de viaţă îşi încep adesea propoziţiile cu „eu.” Totul are mai multă legătură cu dorinţele şi nevoile lor decât cu cele ale partenerilor lor.

A fost căsnicia ta injectată cu una sau mai multe din aceste otrăvuri ale limbii? Dacă da, iată câteva antidoturi pe care le poţi folosi pentru a le contracara efectele.

☼ Cere-ţi scuze faţă de partenerul tău pentru toate lucrurile otrăvitoare pe care i le-ai adresat de-a lungul anilor. Vindecarea nu poate începe decât după ce îndepărtezi otrava. Iar în cazul otrăvurilor verbale, relaţiile încep să funcţioneze de îndată ce partenerii îşi cer iertare unul altuia.

☼ Fii încet la vorbire. Există o vorbă străveche care spune că nu poţi regreta niciodată cuvintele pe care nu le-ai rostit. E în regulă să fii tăcut, rezervat şi gânditor cu privire la ceea ce-ţi iese pe gură, mai ales când eşti supărat.

☼ Fă un legământ personal ca nici un cuvânt otrăvitor să nu-ţi mai iasă pe gură. Pune-ţi un post-it lângă pat sau pe oglindă, care să-ţi servească drept aducere aminte pentru legământul pe care l-ai încheiat. Dă-i partenerului tău libertatea de a te informa când otrăvurile încep să-ţi curgă de pe limbă.

☼ Aceste 10 lucruri pe care un soţ doreşte să le audă de la soţia lui şi 10 lucruri pe care o soţie doreşte să le audă de la soţul ei vă pot oferi câteva idei asupra modului în care puteţi rosti cuvinte dătătoare de viaţă în viaţa partenerului vostru. Aţi fost creaţi spre a vă zidi unul pe celălalt, nu spre a vă dărâma.

Cu care din aceste cinci otrăvuri vă luptaţi mai des? Şi ce faci tu ca să nu rosteşti aceste cuvinte către partenerul tău de căsnicie? Mi-ar place să aud ideile voastre, lăsaţi un comentariu mai jos. 

Notă: Material adaptat şi tradus de unul din fanii paginii de facebook a cărţii "Divorţul şi Recăsătorirea în Lumina Bibliei" articolul a aparut iniţial pe blogul lui Mark Merrill – preşedintele Family First. Pentru mai multe detalii vizitaţi blogul său la www.markmerrill.com

Cartea "Divorţul şi Recăsătorirea în Lumina Bibliei" poate fi comandată de pe următoarele site-uri:

www.amazon.com respectiv www.createspace.com



Sursa: https://crestinismtrait.blogspot.ro/2013/11/5-otravuri-ale-limbii-care-ti-intineaza.html

Niciun comentariu: