Radio Maranata Vulcan

miercuri, 19 februarie 2020

Dovezi care arata ca Isus Hristos este Dumnezeu

rejoice7

Primii urmasi ai lui Isus au fost convinsi ca El este Dumnezeu in chip omenesc. Pavel a spus: „El este chipul Dumnezeului Celui nevazut… in El locuieste trupeste toata plinatatea dumnezeirii”. Ioan a spus ca Isus a creat lumea. Petru a spus: „toti cei care cred in El primesc iertarea pacatelor in Numele Lui”.
Dar ce a spus Isus despre Sine? A spus vreodată ca este Dumnezeu? Absolut. Mai jos sunt enumerate cateva dintre afirmatiile pe care le-a facut El pe cand traia pe pamant.
„«Eu si Tatal una suntem». Evreii au luat din nou pietre ca sa-L omoare. Isus i-a intrebat: «V-am aratat multe lucrari bune care vin de la Tatal Meu; pentru care din aceste lucrari vreti sa aruncati cu pietre in Mine?» Iudeii I-au raspuns: «Nu pentru o lucrare bună aruncam noi cu pietre in Tine, ci pentru blasfemie, pentru ca Tu care esti om Te faci Dumnezeu»” (Ioan 10:30-33).
„Isus a strigat si a zis: «Cel care crede in Mine nu crede in Mine, ci in Cel care M-a trimis pe Mine. Si cel care Ma vede pe Mine Il vede pe Cel care M-a trimis pe Mine. Eu am venit ca lumina in lume, pentru ca oricine crede in Mine să nu ramana in intuneric»” (Ioan 12:44-46).
„Dupa ce le-a spalat picioarele si Si-a luat hainele, S-a asezat din nou la masa si le-a zis: «Intelegeti voi ce v-am facut Eu? Voi Ma numiti Invatatorul si Domnul si bine ziceti, caci sunt. De aceea, daca Eu, Domnul si Invatătorul vostru, v-am spalat picioarele, si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora»” (Ioan 13:12-14).
„Isus i-a zis: «Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. Daca M-ati fi cunoscut pe Mine, L-ati fi cunoscut si pe Tatal Meu. Si de acum incolo Il cunoasteti si L-ati vazut». Filip I-a zis: «Doamne, arata-ni-L pe Tatal si ne este de-ajuns». Isus i-a raspuns: «De atata timp sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a vazut pe Mine L-a vazut pe Tatal. Cum dar zici tu sa vi-L arat pe Tatal?»” (Ioan 14:6-9).

Prima dovada: caracterul Sau Ii confirma afirmatiile.

Isus Hristos a fost fara pacat. Viata Sa era de o calitate atat de rara incat ii putea provoca pe vrajmasii Sai cu intrebarea: „Cine din voi Ma poate dovedi ca am pacat?” (Evanghelia dupa Ioan 8:46). La aceasta intrebare I s-a raspuns cu tacere… desi statea de vorba cu persoane carora le-ar fi placut sa Ii scoata ochii cu vreun defect de caracter al Sau. El este deosebit, unic – precum Dumnezeu.
Cand citim despre ispitele cu care S-a confruntat Isus, nu-L gasim deloc marturisind ca ar fi pacatuit. El n-a cerut niciodata iertare, desi le-a spus adeptilor Sai sa-si ceara iertare pentru pacatele lor. Este uimitor faptul ca Isus nu avea deloc acel sentiment de decadere morala pe care il au si il marturisesc sfintii si misticii din toate vremurile.
Deoarece oamenii cu cat se apropie mai mult de Dumnezeu, cu atat sunt mai coplesiti de defectele, decaderea si greselile lor. Intr-adevar, cu cat stai mai aproape de o lumina puternica, cu atat iti dai seama ca… trebuie sa te speli. Lucrul acesta este valabil pentru muritorii obisnuiti si in sfera moralului.
La fel de izbitor este faptul ca Apostolii Ioan, Pavel şi Petru, care fusesera toti invatati inca din frageda copilarie sa creada ca pacatul este universal, au vorbit cu totii despre neprihanirea lui Hristos: „El n-a facut pacat si in gura Lui nu s-a gasit viclesug” (1 Petru 2:22).
Pilat, care numai prieten nu-I era lui Isus, a spus: „Ce rau a facut?” Prin aceasta, el recunostea nevinovatia lui Hristos. Iar sutasul roman care a stat marturie mortii lui Isus, a spus: „Cu adevarat acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!” (Evanghelia după Matei 27:54).

A doua: Hristos a dovedit ca are putere asupra fortelor naturii, putere pe care o putea avea numai Dumnezeu, Cel care crease acele forte.

El a linistit o furtuna puternica si valurile involburate ale Marii Galileii. Aceste lucruri i-au uimit atat de mult pe oamenii prezenti cu El in barca, incat au exclamat: „Cine este Acesta de Il ascultă chiar si vantul, si marea?” (Evanghelia dupa Marcu 4:41). A schimbat apa in vin, a hranit cinci mii de oameni cu cinci paini si doi pesti, a inviat din morti unicul fiu al unei vaduve indurerate, a inviat fiica unui tata distrus de pierderea copilei sale. Unui vechi prieten i-a spus: „Lazare, iesi afara!”, inviindu-l din morti. Este foarte interesant faptul ca nici macar dusmanii Sai nu au tagaduit această minune; dimpotriva, au incercat sa-L omoare. „Daca-L lasam asa, toti vor crede in El” (Evanghelia dupa Ioan 11:48).

A treia: Isus a aratat puterea Creatorului asupra bolilor si asupra afectiunilor trupesti.

I-a facut pe schiopi sa mearga, pe muti sa vorbeasca, iar pe orbi sa vada. A vindecat si unele probleme de natura congenitala, care nu puteau fi tratate psihosomatic. Cea mai neobisnuita vindecare a fost aceea a orbului, descrisa in Evanghelia dupa Ioan, capitolul 9. Desi barbatul acela nu a putut raspunde intrebarilor puse de conducatorii religiosi, ceea ce se intamplase cu el a fost suficient pentru a-l convinge. „Eu una stiu: ca eram orb, si acum vad.” „De cand este lumea, nu s-a auzit sa fi deschis cineva ochii unui orb din nastere”, a spus el (Evanghelia dupa Ioan 9:25,32). Pentru el dovezile erau mai mult decat evidente.

A patra: dovada suprema a Divinitatii lui Hristos a fost invierea Sa din morti.

In cursul vietii Sale Isus Si-a prevestit de cinci ori moartea. A prevestit si cum va muri si ca dupa trei zile de la moarte va invia din morti si va fi vazut de ucenicii Sai. Cu siguranta ca aceasta a fost marea incercare: era o afirmatie usor de verificat. Fie s-a intamplat, fie nu s-a intamplat.
Atat simpatizantii, cat si detractorii credintei crestine recunosc ca invierea lui Hristos reprezinta piatra de temelie a credintei. Apostolul Pavel scria: „Si daca n-a inviat Hristos, atunci propovaduirea noastra este zadarnica, si zadarnica este si credinta voastra” (1 Corinteni 15:14). Pavel isi intemeia intreaga credinta si viata pe invierea in trup a lui Hristos. Fie inviase din morti, fie nu. Insă daca inviase cu adevarat, atunci era evenimentul cel mai senzational din toata istoria omenirii!

Niciun comentariu: