Radio Maranata Vulcan

joi, 12 decembrie 2019

Cum pot creștinii sta fermi pentru credința lor într-o lume atât de anticreștină?



Întrebare: Cum pot creștinii sta fermi pentru credința lor într-o lume atât de anticreștină?

Răspuns: 
Ca creștini, cele două lucruri pe care le putem face pentru a sta de partea lui Cristos sunt să trăim potrivit cu Cuvântul Lui și să creștem în cunoașterea Lui. Cristos a spus: „Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor..." (Matei 5.16) Aceasta înseamnă că trebuie să trăim și să acționăm într-un mod care susține Evanghelia. Trebuie, de asemenea, să ne înarmăm cu cunoaștere atât a Evangheliei (Efeseni 6.10-17), cât și a lumii din jurul nostru. 1 Petru 3.15 spune: „«Ci sfințiți în inimile voastre pe Cristos ca Domn.» Fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândețe și teamă." Tot ceea ce putem face e să trăim și să-i învățăm pe oameni așa cum ar face Cristos și să-L lăsăm pe El să se ocupe de restul.

Criticii creștinismului își fac glasul mai auzit în ultima vreme. Acest lucru se întâmplă în parte pentru că sunt mulți oameni care nu cred în Dumnezeu sau nu înțeleg deloc adevărul cu privire la El. Totuși, sporirea aparentă a anticreștinilor se datorează și percepției. Cum se întâmplă în cazul multor subiecte, aceia care disprețuiesc cu adevărat creștinismul au vocea cea mai tare auzită și sunt cei mai vehemenți dintre necredincioși. Celor mai mulți dintre cei care nu cred nu le pasă atât de mult încât să-i deranjeze pe creștini. Puținii necredincioși furioși, cu gura mare, înverșunați fac suficientă gălăgie cât să pară mai numeroși decât sunt.

Insulta tipică venită din partea mulțimii nereligioase e să numească creștinii „ignoranți", „stupizi", „spălați pe creier" sau altfel să sugereze că aceia care au credință sunt mai puțin inteligenți decât aceia care nu au. Când un creștin își susține în mod inteligent credința, termenii se schimbă în „bigot", „extremist" sau „fanatic". Când oamenii care știu că credinciosul e bun și iubitor aud acest lucru, ateul începe să arate ca un nebun ce este (Psalmul 53.1). Majoritatea necredincioșilor nu au niciun motiv personal să-i privească pe creștini în mod negativ, însă aud uneori atât de mult din partea anticreștinilor cu gură mare, încât pur și simplu presupun că așa stau lucrurile. Ei au nevoie de exemple de trăire asemenea lui Cristos, ca să vadă adevărul.

Bineînțeles, când cineva care pretinde că este creștin spune sau face ceva ce nu e asemenea lui Cristos, mulțimea furioasă și gălăgioasă e prezentă să-l catalogheze ca un ipocrit religios tipic. Am fost avertizați să ne așteptăm la acest lucru (Romani 1.28-30, Matei 5.11). Cel mai bun lucru pe care îl putem face e să cităm un pasaj din Biblie care vorbește împotriva a ceea ce a făcut omul respectiv. Și amintește-le ateilor că simplul fapt că un om spune că e creștin sau că crede că e creștin nu înseamnă că acel om este creștin. Matei 7.16, 20 ne spune că creștinii adevărați vor fi cunoscuți după faptele lor, nu după afirmația lor. Și adu-le aminte criticilor că nimeni nu trăiește fără să păcătuiască vreodată (Romani 3.23).

Un lucru important pe care să ni-l amintim e că nimeni, oricât de persuasiv ar fi, nu poate forța pe cineva să creadă ceva ce nu vrea să creadă. Indiferent de dovezi, indiferent de argumente, oamenii vor crede ceea ce vor să creadă (Luca 12.54-56). Convingerea nu e slujba creștinului. Duhul Sfânt îi convinge pe oameni (Ioan 14.16-17) și ei aleg dacă să creadă sau nu. Ceea ce putem face e să ne prezentăm într-un fel cât de asemănător cu Cristos posibil. Se spune că sunt mulți atei care au citit toată Biblia căutând arsenal împotriva creștinilor și că sunt mulți creștini care de-abia au citit Biblia.

E greu pentru mulțimea furioasă să-l acuze pe un creștin că e un bigot plin de ură și nesimțitor când acea persoană dă dovadă de bunătate, umilință și compasiune. Când un creștin poate discuta, dezbate sau invalida argumentele seculare în mod potrivit, eticheta de „ignorant" nu se mai potrivește. Un creștin care a citit argumentele seculare și poate prezenta în mod politicos deficiențele lor ajută la prăbușirea stereotipelor promovate de atei. Cunoașterea e o armă și e imbatabilă atunci când Îl lăsăm pe Cristos să ne învețe cum să o folosim.

English


Niciun comentariu: