Radio Maranata Vulcan

joi, 28 noiembrie 2019

În misiunea lui Dumnezeu de a salva oameni în Insula Roșie, Madagascar



Isus le-a zis din nou:  „Pace vouă! Cum M-a trimis pe Mine Tatăl, așa vă trimit și Eu pe voi.”
Ioan 20:21
Prin aceste cuvinte pline de autoritate, Dumnezeu a atins și a mișcat inima familiei Șaitiș Marcel și Ioana pentru a merge în Madagascar ca misionari transculturali pe termen lung. Această familie este trimisă de Biserica Penticostală Speranța, din Cluj-Napoca, unde au activat ca lideri pentru grupele de copii, lideri de tineret, în Școala Biblică Elpis și în comitetul bisericii. Marcel și Ioana sunt căsătoriți de 15 ani și au trei copii: Alessia – 12 ani, Ruth – 11 ani și Filip – 6 ani. Au plecat pe câmpul de misiune când Filip, băiatul cel mic, avea 10 luni, și locuiesc în orașul Antsirabe (orașul apelor), la circa 200 de km de capitala Madagascarului, Antananarivo. Ca pregătire, Marcel și Ioana sunt licențiați în Teologie (Marcel) și Științe Economice (Marcel și Ioana), în Asistență Medicală și Școala de Moașe (Ioana), cu master în Studii Europene (Marcel) și doctorand în Teologie Evanghelică (Marcel). În continuare, ei prezintă proiectele în care Dumnezeu îi folosește pe câmpul de misiune.

Ne aflăm în Madagascar de 5 ani și suntem implicați în proiectul misionar căruia i-am dat numele Joy 4 Madagascar (Bucurie pentru Madagascar), „un puiuț în creștere” care are ca fundație și scop evanghelizarea oamenilor, însă ca poduri spre atingerea acestui obiectiv are patru tipuri de lucrări: spirituale, educaționale, medicale și sociale, ele împreună alcătuind o misiune holistică româno-malgașă.
Echipa cu care ne-am înconjurat în acești ani în Madagascar cuprinde 25 de persoane, păstori și lideri din Biserica Penticostală Assemblée de Dieu, dar și oameni care au fost convertiți prin această lucrare și au rămas alături de noi, implicați în următoarele lucrări: Studio Radio Filadelfia, Școala Biblică pentru Copii Vestea Bună, Școala Biblică de Ucenicie Armata Adevărului, turneele anuale de evanghelizare, proiectul educațional Didasko, cabinetul medical Betezda, logistica pentru Centrul Misionar Român Joy 4 Madagascar.
În lucrarea de evanghelizare, plantare de Biserici și edificare spirituală am pus un accent deosebit în ultimii doi ani pe evanghelizările prin posturi de radio locale, evanghelizări pe stradă – prin turnee evanghelistice, plantare de biserici și echipare de lideri prin Școala Biblică de Ucenicie Armata Adevărului.
Am dorit să creăm un radio creștin în orașul nostru, în Antsirabe. Am întâlnit diferite persoane din media locală și națională cu experiență în radio, unul dintre ei fiind directorul de la radio-televiziunea națională malgașă, dar nu am reușit să punem proiectul în aplicare. 
Vizitând mai multe posturi de radio locale, am descoperit că putem să integrăm emisiuni de câte 30-45 de minute în grilele lor de difuzare. Am negociat prima dată cu Radio Fitahiantsoa Dago, trei emisiuni pe săptămână pentru o jumătate de an. Apoi, timp de un an și jumătate am difuzat 7 emisiuni pe săptămână. 
Am echipat primul nostru studio și l-am numit Studio Radio Filadelfia, având în vedere că acest proiect este susținut de către Biserica Penticostală Filadelfia din Paris, păstor Grigore Creța, oameni dragi care ne-au încurajat să ne punem ca scop acest tip de evanghelizare. Am angajat trei ingineri specialiști pe partea de media și sunet și un coordonator permanent și am profitat de această nișă ca să intrăm în eter în Insula Roșie prin emisiuni creștine.
Emisiunile evanghelistice pe care le difuzăm sunt în general de 30 de minute și cuprind: genericul emisiunii, un cântec creștin de 3-5 minute, o predică de 10-15 minute, câteva sfaturi de sănătate în 2-3 minute, al doilea cântec creștin în 3-5 minute, informații și numărul de telefon al predicatorului pentru a răspunde nevoilor celor care îl caută pentru consiliere, rugăciune, sfătuire și genericul de final al emisiunii.
Practic, am amplificat mesajul păstorilor parteneri care predică Evanghelia. Pe stradă, ei pot predica la 100-300 de oameni, care îl ascultă pe predicator. Contactul este direct, iar unii dintre ei se hotărăsc pentru Dumnezeu. Prin radio, mai ales dacă este un radio local cu audiență mare, mesajul este auzit în orașul nostru de cel puțin 20-30.000 de persoane (într-un oraș de 250.000 locuitori), iar el pătrunde acolo unde noi nu am putea avea acces. 
Păstorii cu care am format echipa radio din orașul nostru au început să fie asaltați de oameni la telefon, așa că, în curând, bisericile lor au început să crească. Păstorul Tina a plantat trei biserici. Păstorul Samisoa a fost chemat în Manandona să planteze o biserică. La Mangarano s-a deschis o celulă de rugăciune între leproși, care ne ascultă din vârf de munte emisiunile zilnice la radio.
Văzând impactul așa de mare al acestei lucrări, am început să o dezvoltăm atât în regiunea noastră, Vakinankaratra, cât și în alte trei regiuni: spre Antananarivo, în Menabe și în Morondava. La ora actuală, prin cele 8 stații radio cu care colaborăm, transmitem mai mult de 125 de emisiuni pe lună, fiecare post acordându-ne spații diferite de emisie: de la o emisiune pe săptămână la 7 emisiuni pe săptămână.
De aceea, avem în vedere pe final de acest an și în anul viitor să construim 4-5 echipe de radio în diferite părți ale Madagascarului, astfel încât, colaborând cu bisericile locale, să le venim în ajutor în evanghelizarea oamenilor din orașele sau comunele lor.
Turneele de evanghelizare au fost un alt instrument pe care Dumnezeu ni l-a pus la dispoziție în contextul actual din Madagascar. Evanghelizarea pe stradă a fost una dintre elementele pe care le-am învățat și practicat cu precădere în Insula Roșie. Dar o facem cu mare plăcere, pentru că oamenii ne ascultă mesajul crucii și al mântuirii prin jertfa Domnului Isus Hristos, chiar dacă nu toți răspund la el. 
Ca albi, atragem foarte repede oamenii în jurul nostru. Cu o echipă mică, dar cu stație de amplificare, cu câteva cântări și un mesaj de evanghelizare, iar la final rugăciuni pentru bolnavi sau oameni care au nevoi speciale, putem să ne bucurăm de rod, dacă găsim inimi pregătite pentru Cuvântul proclamat. 
De anul trecut, împreună cu păstorii din proiectul Joy 4 Madagascar, am început o serie de turnee de evanghelizare în mai multe regiuni: Vankinankaratra, Amboni Mania, Menabe și Manakara. Am realizat 4 astfel de turnee evanghelistice.  
Primul turneu l-am avut în aprilie 2017 timp de 5 zile, cu echipa din Anglia, Biserica Penticostală Betezda, păstor Dorel Grec, în care am străbătut circa o mie de kilometri, spre Manakara, atingând orașe și comune sau sate, precum: Tanambao, Marofary, Ankariera, Manakara Be, Antanifototra, Anosy, Ambonana.
A urmat al doilea turneu în octombrie 2017, tot cu tinerii din Biserica Betezda, Watford, Londra, spre Morondava. Apoi al treilea, spre Manakara, cu echipa din Cluj-Napoca condusă de păstorul Virgil Dan, în februarie 2018.
Ultimul turneu evanghelistic a avut loc în martie 2018, pe ruta Antsirabe -Morondava cu echipa din Franța, condusă de Mihai Popescu din Biserica Penticostală Filadelfia Paris, în care principalul predicator a fost un tânăr absolvent al Institutului Teologic Penticostal din București, Bogdan Vătămănescu.
În unele localități am avut 50-80 de oameni care au ascultat Evanghelia, iar în unele dintre ele am ajuns și până la 300 de oameni care ne-au ascultat. În trei localități am ajutat la plantarea de biserici: Morondava, Talata și Mandoto.
Dumnezeu ne-a deschis în Madagascar și oportunitatea de a evangheliza oamenii prin ajutor medical. Cel mai deschis la rugăciuni și sfaturi ești atunci când ești cu sănătatea la pământ (sau aproape sub pământ). Ioana Șaitiș este inițiatorul principal al proiectului. Printr-un mesaj profetic, Dumnezeu i-a spus Ioanei că misiunea ei este de a „scoate oameni din groapă”, iar acest lucru se va realiza atât spiritual, cât și medical. 
Dumnezeu i-a oferit oportunitatea de a absolvi cursurile de asistență medicală în România, iar în Madagascar, de a fi studentă a Școlii Medicale Paramaif, specializarea Asistență Medicală și Moașe, cadru care i-a oferit acces în ultimii doi ani în Clinica din Ambalavato, pe mai multe secții (lucrând în special pe asistarea la naștere a femeilor) și în Spitalul Municipal Atsimo al orașului Antsirabe, pe secțiile de Pediatrie și Chirurgie. 
Am creat în cadrul misiunii noastre proiectul Clinica Medicală Bethesda, un spațiu medical unde Ioana oferă ajutor medical oamenilor foarte săraci. Dar îi vom avea în vedere și pe cei înstăriți pe viitor.  Pe lângă primul ajutor pentru o mulțime de boli comune sau plăgi – arsuri, tăieturi, sfâșieri, împunsături, Ioana a urmărit mai mulți pacienți care au fost operați pentru tumori la cap, cancer la sân sau alte situații, prin Cabinetul Medical Bethesda, oferindu-le nu doar medicamentație gratuită, dar și asistență medicală gratuită, fașe pentru pansament și alte lucruri legate de îngrijirea medicală care sunt scumpe pentru malgași.
Valize cu medicamente au venit spre Farmacia Ioanei din Franța (Dr. Viorica Crișan) și România (Clinica Petros și Misiunea Christian Aid Ministries). În plus, am oferit instrumente și echipamente medicale pentru Clinica de nașteri Viață Nouă, pentru Clinica din Ambalavato și pentru Spitalul Municipal. 
Ultimul caz este cel al unui defibrilator cardiac, care costă spre 4-5.000 mii de dolari și care a ajuns în Madagascar la inițiativa unor prieteni din Canada, familia Caius și Violeta Chifan. Trimis inițial pentru Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Atsimo din regiunea noastră, el a fost dirijat mai apoi de către conducerea spitalului, spre Secția de Urgențe a spitalului, unde pacienții au cea mai mare nevoie de ajutor.
Un proiect special a fost renovarea Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Atsimo din orașul Antsirabe. Proiectul a cuprins renovarea clădirii uriașe de 50 m x 8 m x 4 m înălțime. Am construit o rampă pentru urcarea paturilor sau cărucioarelor mobile spre cabinetele medicale. Am refăcut tot mobilierul: noptiere, paturi, scaune, dulapuri medicale sau dulapuri cu alte întrebuințări, mese mari și mese mici. Am refăcut instalațiile sanitare, am reparat și înlocuit uși și ferestre, am refăcut instalația de apă și instalația electrică.
 Dumnezeu ne-a dat izbândă în acest mare proiect care a adus după el o recunoaștere și apreciere din partea Ministerului Sănătății către misiunea românească Joy4Madagascar. 
A fost și o ocazie să împărtășim Evanghelia medicilor din Spital, iar la final, în cadrul unei întâlniri oficiale la care a participat și televiziunea locală, să vorbim despre motivul care a stat la baza acestei operațiuni: dragostea Domnului Isus Hristos pentru oameni și dragostea Bisericii Creștine din România pentru semenii lor defavorizați din Madagascar.
O altă modalitate de a ne arăta compasiunea, dar și de a împărtăși Evanghelia, sunt proiectele educaționale, pentru că educația de orice fel în Madagascar se plătește. 
Prin Proiectul Didasko sau alfabetizare asistăm 40 de copii, susținându-i la diferite școli cu taxele școlare și o masă gratuită, cu îmbrăcăminte și încălțăminte în fiecare trimestru, cu tot ce înseamnă rechizite școlare sau uniforme, pe care părinții lor nu și le permit. Ei provin din familii foarte sărace și i-am cules de pe drumuri, dându-i la școală. Îi asistăm și după ore, cu cursuri suplimentare, având 4 profesori cu specializări diferite care se ocupă de ei, iar ei și părinții lor sunt ținta evanghelizărilor noastre personale sau cu copiii.
Am încheiat de-a lungul anilor parteneriate diverse cu școli din orașul nostru:  La Promesse, Les Pigeons, Le Manoro și Les Moineaux Rouges, care cuprind circa 500 de copii, unde am oferit prin bunăvoința unor biserici sau a unor prieteni 110 burse numai în anul școlar 2017-2018. Îi ajutăm pe copiii cei mai săraci din fiecare școală – circa 25-30 pe școală și le cunoaștem părinții, având ocazia să le vorbim despre Domnul Isus Hristos și să ne rugăm cu și pentru ei. 
Pentru tinerii săraci am deschis, la inițiativa unor vechi prieteni din Grupul Biblic Universitar Timișoara, aflați în România, Austria, SUA, Canada, proiectul burse studenți prin care am susținut în ultimii ani zeci de studenți orfani, din familii numeroase, veniți de la sate, cu resurse puține, activând în diferite facultăți: de tehnologie, de studii economice, studii în inginerie, școli sanitare, media, școala de moașe.
Iată, așadar, o parte dintre lucrările în care Dumnezeu ne-a pus în acești ani. Ideile sau îndemnurile puse în inimile noastre de a răspunde unor oportunități au venit de la El. El ne-a dăruit și partenerii în lucrare, pe dumneavoastră, care citiți aceste rânduri, fără de care nu am fi putut face această misiune între malgași. 
În ultima lună ne-a dăruit și o familie, care s-a mutat în Madagascar, ca misionari, să ne ajute în lucrare. Este vorba despre familia Popa Florin și Alina, cu fiicele lor mici, Eunice și Elisa. Deși deocamdată sunt în procesul de așezare și acomodare în Madagascar, nădăjduim că după ce se vor orienta puțin în acest context, darurile lor vor fi de mare folos lucrării lui Dumnezeu de aici. 
Misiunea Joy 4 Madagascar este o așadar, o muncă în echipă. O echipă mare, alcătuită din câteva grupuri mici, dar consistente. Chemarea și susținerea vin de la Dumnezeu, inițiatorul misiunii de răscumpărare a lumii pierdute. Apoi, sunteți dumneavoastră – frați și surori, prieteni dragi, păstori și oameni scumpi din bisericile românești evanghelice, cu preponderență penticostale, din România și diaspora, care ați pus umărul și ați sprijinit în toți acești ani lucrarea din Marea Insulă cu dragostea, încurajările și dăruirea dumneavoastră. În final, suntem noi, ca vârful unei lance, mica familie Șaitiș, înconjurați de o mână de malgași, onorați să împlinim viziunea pusă de Dumnezeu în inimile noastre pentru salvarea cât mai multor oameni din acest popor frumos. 
Împreună, ca o suliță puternică în mâna unui luptător viteaz, suntem onorați să fim instrumente pentru salvarea oamenilor, în mâna unui Dumnezeu Atotputernic, Domnul Armatelor (Oștirilor). 
Ce onoare! Ce har! Ce binecuvântare!

Niciun comentariu: