Radio Maranata Vulcan

marți, 9 iulie 2019

Bunăstarea interioară a liderului



Purtăm în sufletele noastre un deziderat: să continuăm și să finalizăm cu bine slujirea pe care ne-a încredințat-o Dumnezeu. Expresia „finalizare cu bine” poate însemna ceva diferit, în funcție de oamenii care o aud sau o folosesc. Pentru unii, să „sfârșești cu bine” înseamnă să trăiești mult și să te bucuri de o pensie îndelungată. Pentru alții, „sfârșitul bun” presupune să continue să fie sănătoși la bătrânețe, și eventual să moară fără dureri. Se prea poate să întâlnim alții pentru care „sfârșirea cu bine” să fie acumularea de multe posesiuni materiale, iar pentru alții să ajungă să își vadă nepoții și strănepoții.
Pentru liderii creștini sfârșirea cu bine presupune să-L urmăm pe Isus până la capătul vieții, să ne împlinim mandatul care ne-a fost încredințat, să lăsăm în urmă o moștenire sfântă și să auzim cuvintele „bine, rob bun şi credincios”.
Cuvintele apostolului Pavel din 1 Corinteni 9:24-27, care privesc slujirea creștină şi  sfârșitul „cu bine”, ar putea fi parafrazate astfel: Vreau să sfârșesc cu bine slujirea mea creștină. Mă port aspru cu mine însumi ca, după ce am predicat altora, să nu ajung tocmai eu să fiu lepădat.
Dumnezeu ne-a chemat în slujire, ne-a înzestrat spiritual, ne-a maturizat și, pentru o vreme, ne-a dat onoarea și responsabilitatea să păstorim ceea ce El are mai scump pe Pământ: Biserica Sa, câștigată cu însuşi sângele Domnului Isus Hristos. Nu există nimic mai valoros pe pământ ca Biserica Lui, şi totuși, pentru rațiuni care depășesc puterea noastră de înțelegere, El a încredinţat această valoare incomensurabilă pastorilor, ca ei să-i poarte de grijă. Dumnezeu ne-a făcut o mare favoare, dar, în același timp, a așezat pe umerii liderilor creștini o responsabilitate copleșitoare. Exemplul personal oferit de lideri este unul dintre modurile în care se poartă de grijă credincioșilor. În acest sens, autorul epistolei către Evrei ne amintește cât de important este ca un lider să finalizeze cu bine. Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au spus Cuvântul lui Dumnezeu! Uitați-vă la sfârșitul felului lor de viață şi urmați-le exemplul de credință! (Evrei 13:7)
Slujirea pastorală este una epuizantă. Nu de puține ori se întâmplă ca slujitorii să ajungă în situația în care să renunțe sau să fie forțați să nu se mai implice în lucrare din cauza eșecului  moral sau spiritual, din cauza dezbinărilor din biserica locală, din cauza problemelor de sănătate sau chiar din rațiuni economice.
Un studiu făcut de Institutul Francis Schaeffer arată că în SUA, în fiecare lună, peste 1.500 de pastori părăsesc lucrările lor din cauza înfrângerilor pe plan moral, spiritual şi chiar din cauza dezacordurilor cu biserica. Principalele probleme cu care se confruntă acești pastori sunt depresia, stresul, lipsa de pregătire pentru lucrare sau lipsa de instruire pentru depășirea crizei financiare.[1] Dr. Robert Clinton[2] (profesor la Fuller Theological Seminary) menționează câteva moduri în care un slujitor îşi poate sfârși lucrarea: (1) oprirea din lucrare prematur; (2) un sfârșit „slab”; (3) un sfârșit „aşa şi aşa” (să fie limitat); (4) un sfârșit bun; (5) să nu fie sigur dacă a sfârșit bine.
Oprirea din lucrare prematur presupune că liderul a fost dat deoparte din slujire prin asasinare, omorâre în bătălii, denunț profetic etc. Anumite acțiuni au fost direcționate de Dumnezeu personal. Câteva exemple în acest sens: Abimelec, Samson, Absalom, Ahab, Iosia, Ioan Botezătorul sau Iacov.
Sfârșirea slabă presupune că în partea finală a slujirii, ei au slăbit în lucrare, din cauza lipsei competențelor, dar mai ales deoarece relația personală cu Dumnezeu a devenit secundară. Exemple în acest sens ne sunt: Ghedeon, Eli, Saul, Solomon.
Sfârșirea „aşa şi aşa” înseamnă că nu au făcut ceea ce puteau face cu potențialul pe care l-au avut. Ei nu au finalizat ceea ce Dumnezeu i-a chemat să facă, din cauza unor aspecte negative ale slujirii lor. Persoane care se pot încadra aici sunt: David, Iosafat, Ezechia. Sunt persoane care se pot încadra în mai multe categorii în acelaş timp (oprirea din lucrare prematur, sfârșirea slabă sau sfârșirea „aşa şi aşa”).
Sfârșirea cu bine presupune că liderii au umblat cu Domnul până la sfârșitul vieții lor, contribuind la împlinirea scopului lui Dumnezeu, împlinind la un nivel ridicat așteptările divine pentru viața lor. Biblia ne oferă exemple de oameni care au sfârșit bine: Avraam, Moise, Iov, Iosif, Iosua, Caleb, Samuel, Ilie, Ieremia, Daniel, Ioan, Pavel, Petru etc.
Din studiile făcute de Dr. Clinton pe 1.300 de lideri din Biblie, lideri istorici şi lideri contemporani, rezultă că două treimi dintre ei nu au sfârșit bine.
Rezultatul acesta este zguduitor pentru cei ce sunt implicați în slujire. Vă invităm ca, în dependență deplină de Dumnezeu, să descoperim cum putem să ne finalizăm bine lucrarea, încât la sfârșitul alergării noastre să putem spune împreună cu apostolul Pavel: „M-am luptat lupta cea bună, mi-am sfârșit alergarea, am păzit credința. De acum, mă așteaptă cununa dreptății, pe care mi-o va da Domnul, Judecătorul cel Drept, în ziua aceea, şi nu numai mie, ci tuturor celor care vor fi iubit arătarea Lui.” (2 Timotei 4:7-8)
În acest sens, echipa ProLider pregătește cea de-a cincea conferință, având ca temă „Bunăstarea interioară a liderului”, conferință ce are ca scop să ajute liderii să cultive o spiritualitate personală sănătoasă, în vederea împlinirii chemării primite. Ceea ce faci acum în viața ta personală și în slujirea ta te pregătește pentru modul în care vei continua și vei finaliza lucrarea. Este important să investești permanent în formarea ta spirituală. Te invit să participi cu echipa ta la această conferință, și împreună să descifrăm modul în care ne putem face lucrarea, în așa fel încât Dumnezeu să fie proslăvit, iar noi să putem lăsa în urma noastră o frumoasă moștenire.
Mihai Dumitrașcu
Coordonator ProLider

Mihai Dumitrascu

Pastor al Bisericii „Emanuel” Galați

Mihai Dumitraşcu –Pastor Biserica Creştină „Emanuel” Galaţi; Coordonator naţional – A.T.S. Teologie Pastorală, B.A. în electromecanică la Unversitatea din Galați (1982-1986); Leadership Certificate la Christ for the Nations Institute, Dallas, Texas (1992); Absolvent A.T.S. – Teologie Pastorală (1993-1996); M.A. în conducere globală, Fuller Theological Seminary, Pasadena (2009-2013).

Niciun comentariu: