Radio Maranata Vulcan

marți, 5 iunie 2018

Anatomia unei biserici bolnave

Scheleton - imagine de Meta Zahren - unsplash.com
Vă mai amintiți de articolul pe care l-am postat cu ceva timp în urmă despre semne ce arată că faci parte dintr-o biserică bolnavă? Dacă nu vă amintiți de el, vă recomand să-l accesați și să-l recitiți.

Există o anumită metrică și anumite lucruri pe care medicii le verifică atunci când noi mergem la ei, pentru un control medical. Ei vor să verifice presiunea sângelui și temperatura. Ei fac teste de sânge să vadă dacă există vreun semn de avertizare. Ei caută simptome care să indice dacă există vreo problemă reală.

După mulți ani de mers la biserică și vizitat diferite biserici, și eu am început să caut simptome care să indice spre niște griji sau preocupări mai profunde. Simptomele nu sunt neapărat probleme; ele doar oferă avertizările sau semnalele de alarmă cu privire la potențialele probleme.

Deși există multe simptome potențiale ale unei biserici bolnave, am descoperit 10 care sunt în mod consecvent comune (și nu sunt enumerate într-o ordine particulară):

1. Declinul în frecvența la (slujbele de) închinare. Deși pare surprinzător, majoritatea liderilor de biserică nu monitorizează frecvența din cadrul închinării. Sfătuiesc pe lideri să compare media de frecvență de participare la închinare dintr-o lună cu luna următoare și cea anterioară.

2. Declinul în frecvența de participare (la biserică) a membrilor bisericii. Acest simptom este explicația număru unu pentru declinul în frecvență din majoritatea bisericilor. Membrii nu mai sunt atât de dedicați precum erau odinioară. Scăderea dragostei lor pentru biserică este reflectată în declinul lor de frecvență din cadrul participării la (serviciile de) închinare.

3. Lipsa bucuriei și a vibrației din cadrul slujbei de închinare. Evident, acest simptom este subiectiv. Dar tot este foarte important. Majoritatea oamenilor pot simții atunci când un serviciu de închinare este vibrant, lipsit de entuziasm sau mort.

4. Prea puțină roadă evanghelistică. Ca regulă generală, o biserică sănătoasă va merge la cel puțin un necreștin pentru fiecare 20 care participă la serviciul de închinare. O biserică la care participă la slujba de închinare 200, de exemplu, ar trebui să vadă cel puțin 10 creștini noi pe an.

5. Impactul scăzut în comunitate. În cadrul consultărilor mele, încerc să găsesc indicatoare clare ale faptului că o biserică face diferența în comunitatea din care face parte. Le cer atât liderilor de biserică cât și membrilor din comunitatea să ofere exemple clare și indicatoare.

6. Mai multe întâlniri decât slujire. O biserică bolnavă are întâlniri cu privire la ce ar trebui să facă în loc să facă ce trebuie. Unele biserici au mai multe întâlniri de comitet decât convertiri.

7. Întâlniri administrative acrimonioase. Creștinii pot fi și sunt în dezacord. Bisericile bolnave au întâlniri unde dezacordurile reflectă în mod evident amărăciunea și mânia.

8. Foarte puțini oaspeți la serviciile de închinare. O biserică vibrantă va atrage oaspeți. O biserică bolnavă nu.

9. Războaie cu privire la închinare. Da, ele încă există în multe biserici. Aceste tipuri de războaie sunt de fapt indicatoare ale concentrărilor interioare ale membrilor.

10. Așteptări nerealiste cu privire la grija pastorală. Bisericile bolnave îi văd pe păstori și pe alții din comitet ca fiind angajați să facă munca de slujire. Bisericile sănătoase văd pastorii ca fiind cei care echipează membrii să facă cea mai mare parte a slujirii.

Nici una din aceste simptome nu sunt bune, doar că bisericile trec prin perioade în care ele demonstrează pe o parte din ele. Cheia este să recunoaștem simptomele și să răspundem timpuriu și rapid.

Iată care este analiza mea subiectivă cu privire la sănătatea bisericii, privind numărul simptomelor:

1 la 2 simptome. Este normal pentru majoritatea bisericilor pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea nu sunt un indicator de sănătate șubredă, ci aceste simptome trebuiesc adresate în mod prompt.

3 la 4 simptome. Biserica este bolnavă și are nevoie de atenție imediată.

5 la 6 simptome. Biserica este foarte bolnavă. Dacă nu se fac schimbări semnificative, congregația va fi în pericolul de a trece la faza de boală terminală.

7 la 10 simptome. Biserica este în pericolul de a muri în următorii 5 până la 10 ani. În timp ce este posibil ca o biserică să se recupereze din acest nivel de boală, acest lucru este rar. Intervenția trebuie să fie rapidă, intensă și dramatică. Cantitatea de schimbare necesară este adesea mai mare decât ar putea sau ar dori să suporte majoritatea liderilor sau a membrilor.

Fă o evaluare onestă a bisericii tale prin acești indicatori de simptome. Ce vezi? Ce ar trebui să faci dacă există un anumit număr de simptome?
Materialul de mai sus este o adaptare dintr-o postare scrisă de Thom S. Rainer (foto alăturat) în site-ul Church Leaders. Thom este președinte și CEO al LifeWay Christian Resources (LifeWay.com). Una din cele mai mari bucurii ale sale este familia sa: soția sa Nellie Jo, trei fii și șase nepoți. A fost decanul fondator al Billy Graham School of Missions, Evangelism și Creșterea Bisericii din cadrul Seminarului Teologic Baptist Sudic (din SUA). Printre cărțile publicate de el includem: Surprising Insights from the Unchurched (Lucruri surprinzătoare de la cei care nu merg la biserică), The Unexpected Journey (Călătoria neașteptată) și Breakout Churches (Biserici care explodează). Pentru mai multe detalii, accesați site-ul său www.thomrainer.com. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.

Sursa: https://crestinismtrait.blogspot.com

Niciun comentariu: