Radio Maranata Vulcan

sâmbătă, 5 mai 2018

Problematica relocării ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim

Mulți cred că e un timp când națiunile sunt în valea deciziilor, fie să stea alături de poporul evreu, fie să i se opună. Dacă noi binecuvântăm Israelul, și noi vom fi binecuvântați. E principiul fundamental al lui Dumnezeu pe care îl găsim în întreaga Biblie. 
De ce este important ca țările să își mute ambasadele în Ierusalim? Fiecare stat poate decide dacă vrea sau nu o ambasadă în capitala unui anumit stat. În cazul acesta, cred că e ceva mai mult decât politică. Are de-a face cu o dimensiune spirituală. Când recunoști capitala unui anumit stat, recunoști suveranitatea acelei națiuni, recunoști dreptul statului de a avea capitală. Sunt și alte state care au spus că vor muta ambasada. Prin asta, noi ne asociem cu Israelul, cu ideea că Ierusalimul este capitala poporului evreu. Lăsăm la o parte tratatele cu palestinienii. E problema Israelului cum negociază și ce face. Trump a spus foarte clar că nu se implică în tratate. Dacă Israelul dorește să accepte soluția ”celor două state”, e bine. Între timp, noi recunoaștem dreptul evreilor la autodeterminare în țara pe care Dumnezeu le-a dat-o. A precizat Andrew Tucker, director executiv, Christians for Israel International.
Ierusalimul este orașul sfânt nu doar pentru credința iudaică, ci și pentru creștini și musulmani. Aici se află principalele instituții politice, administrative și juridice ale Israelului: sediul primului-ministru, majoritatea ministerelor, sediul președintelui statului, Parlamentul israelian – Knessetul, Curtea Supremă a Israelului. Recent, președintele american Donald Trump a declarat Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.
Trump a spus că ambasada va fi mutată la Ierusalim sub administrația lui, fiindcă recunoaște că e capitala Israelului. Nu a făcut nimic mai mult decât să afirme că, din 1949, guvernul israelian are sediul în Ierusalim. Knessetul, parlamentul sunt acolo, Curtea Supremă e acolo, toate lucrările și instituțiile principale sunt acolo. A menționat Andrew Tucker, director executiv, Christians for Israel International.
Decizia lui Trump a provocat nemulțumire și chiar proteste. Nu este un gest singular. Guatemala și Honduras au exprimat poziții similare. Chiar și în Europa sunt state care au semnalat intenția de relocare a ambasadelor din Tel Aviv la Ierusalim. Este vorba despre Cehia și România.
În ceea ce privește situația din țara noastră, Ministerul Afacerilor Externe a precizat pe site-ul instituției că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea, conform Constituției și legilor în vigoare.
A fost adoptat un memorandum în ședința de Guvern. Voi discuta cu domnul președinte după adoptarea acestui memorandum. Vă asigur, însă, că avem responsabilitate, avem discernământ și că vom purta discuții cu toate instituțiile. A declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.
După apariția comunicatului, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că o discuție în jurul temei mutării ambasadei din Israel nu este greșită, iar pe site-ul Administrației Prezidențiale se precizează că un asemenea proces poate fi încheiat doar în momentul finalizării negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală.
Înțeleg acum că Guvernul, de fapt, a vrut să creeze un fel de platformă de discuție în jurul acestei teme, ceea ce sigur până este o discuție exploratorie nu este greșit. Dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi suntem în situația să respectăm legislația internațională. A declarat Klaus Iohannis, președintele României.
Atât premierul israelian, Benjamin Netanyahu cât și președintele Israelului, Reuven Rivlin, au salutat adoptarea de către Guvernul României a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei României la Ierusalim.
Pe de altă parte, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, l-a asigurat pe ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra, că niciun stat membru al Uniunii Europene nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.
De ce este important ca țările să își mute ambasadele în Ierusalim?
Fiecare stat poate decide dacă vrea sau nu o ambasadă în capitala unui anumit stat. În cazul acesta, cred că e ceva mai mult decât politică. Are de-a face cu o dimensiune spirituală. Când recunoști capitala unui anumit stat, recunoști suveranitatea acelei națiuni, recunoști dreptul statului de a avea capitală. Sunt și alte state care au spus că vor muta ambasada. Prin asta, noi ne asociem cu Israelul, cu ideea că Ierusalimul este capitala poporului evreu. Lăsăm la o parte tratatele cu palestinienii. E problema Israelului cum negociază și ce face. Trump a spus foarte clar că nu se implică în tratate. Dacă Israelul dorește să accepte soluția ”celor două state”, e bine. Între timp, noi recunoaștem dreptul evreilor la autodeterminare în țara pe care Dumnezeu le-a dat-o. A precizat Andrew Tucker, director executiv, Christians for Israel International.
Mulți cred că e un timp când națiunile sunt în valea deciziilor, fie să stea alături de poporul evreu, fie să i se opună. Dacă noi binecuvântăm Israelul, și noi vom fi binecuvântați. E principiul fundamental al lui Dumnezeu pe care îl găsim în întreaga Biblie.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond creștin 720 – 4 mai 2018. Ultimele știri creștine – http://alfaomega.tv/stiri

Niciun comentariu: