Live Radio

sâmbătă, 10 martie 2018

Vinerea Mare va fi sărbătoare legală nelucrătoare

Imagini pentru rastignire
Vinerea Mare a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare. Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 233 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 19 abţineri, un proiect de lege în acest sens. Camera Deputaţilor este decizională, astfel că proiectul va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…) Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.
Care sunt celelalte zile libere din an
 Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează:
 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
 prima şi a doua zi de Paşte; 
1 Mai, 
1 Iunie (Ziua Copilului); 
prima şi a doua zi de Rusalii;
 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 
30 noiembrie (Sfântul Andrei); 
1 decembrie (Ziua Naţională a României); 
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).
 Codul muncii mai prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Citeste mai mult: adev.ro/p4uwd6

Niciun comentariu: