Radio Maranata Vulcan

vineri, 22 decembrie 2017

Crăciunul și perlele liceenilor mei - Nicolae Geantă

CUM S-A NĂSCUT HRISTOS?, am întrebat săptămâna aceasta un liceean aerian care n-are nicio gară cu școala. Tăcere. „Cine poate să ne povestească? Uite, suntem studenți într-o țară europeană, avem colegi musulmani, budiști, hinduși. E Crăciun, orașul e plin de brazi, de beteală, de colinde. Și, într-o pauză, știind că suntem creștini, vin și întreabă curioși : poți să ne spui cum s-a născut Isus?” . Isihie de pustiu. Apoi ridică unul repede o mână. ” Știu eu!”. „?”. „S-a născut după un pin! Un brad d’ăla!”. Hohote de râs. Pentru mine tristețe. De 11 ani face Religie (nu cu mine, evident). Am continuat întrebarea la cca 200 de liceeni. Nu cred că 10 au știut. Dintre ei numai unul singur din religia majoritară!
„Maria era stearpă, și s-a rugat foarte mult la Dumnezeu să îi dea un copil”
„Maria era călugăriță la mănăstire și a rămas gravidă la câteva zile după ce a vorbit cu Îngerul!”. „Cu cine?”. „Nu știu!”
„Iosif era un călugăr foarte bătrân care era logodit cu sfânta Maria”
„L-au adus cu sania dom’ profesor, cu renii!”
„Câți ani avea Maria?”. „Vreo 23”. „Ba nu, zice altul, 28”
„L-a ascuns Maria în iesle, dar omu’ ăla, hangiu’ a venit si i-a tăiat o mână!”. „Mariei. Dar ce tu ai văzut-o în vreo icoană fară vreo mână?”
„Erau persecutati de împăratul ala rău, ba nu prigoniți. Și a fugit Maria cu Iosif la Ierusalim să nască într-o iesle!”. „Când asta, înainte de naștere ori după?”. „înainte!”
„Eu nu zic nimic, ce sunt fraier ca voi, să mă fac de râs”, a concluzionat un tip înalt și bine făcut.
„S-a născut în iesle, în pesteră”. „De ce?”. „Că era prigonit”
Inepțiile de mai sus, nu sunt nici farsă, nici batjocură la adresa cuiva, și nici spuse de „moși sau babe” uitați de lume prin satele încremenite din munți ori câmpii. Sunt convingeri ale unor tineri care studiază în oraș, au smartphone și IPhone 6, și obligatoria pagină Facebook. Sunt informați despre orice, la secundă, dar despre Dumnezeul lor nu știu nimic! Sau știu, dar minciuni. Ășa au primit…
Dacă școala românească s-a străduit sub comunism să-L scoată pe Dumnezeu din incinta ei și să introducă maimuța lui Darwin (și nu prea i-a ieșit), după Revoluție se chinuie să-L bage înapoi: cu reni, cu brazi, cu Moș Crăciun. Cu erezii! Cu înșelare!
Craciunul vine și pleacă. Dar ereziile, rămân! Cine e gata să le scoată afară?
Otopeni,
18.12.15

Niciun comentariu: