Radio Maranata Vulcan

sâmbătă, 23 septembrie 2017

Minunea lui Moise de pe insula Jindo.

De două ori pe an pe insula Jindo, din Coreea de Sud, are loc un fenomen natural unic care ne aduce aminte despre istorioara din Biblie când Marea Roșie s-a desfăcut în fața lui Moise. Între zonele Kogun-men Hvedon-ni și Iisin-men Modo-ri apele mării se retrag și se face un drum, doar pentru o oră, cu o lățime de 40 m și o lungime de 2.8 km care unește insulele Jindo și Modo.


Savanții consideră că „desfacerea mării” se întâmplă pe insula Jindo din cauza diferenței dintre flux și reflux, iar perioada ei maximă depinde de ciclul lunii. Nu este de mirare că mii de turiști vin în Coreea de Sud pentru a fi martori ai acestui incredibil fenomen al naturii.
Timp de o oră localnicii și turiștii, dintre care mulți cred că acest fenomen seamănă cu istorioara din Biblie despre desfacerea apelor Mării Moarte înaintea lui Moise, se plimbă pe uscat și strâng bunătățile marine care s-au prins în capcane.

Jindo este o provincie în Jeollanam-do unde are loc Calea marină tainică. În ziua deschiderii Drumului mii de turiști umplu 2.3 km de drum.
Cele mai puternice fluxuri marine în aceste regiuni pot fi văzute la sfârșitul toamnei și iarna. Însă majoritatea turiștilor sosesc în Jindo la începutul lunii mai, nu doar pentru a vederea Minunea lui Moise, dar și pentru a se plimba cu plăcere pe drumul din mare în perioada caldă.
Fenomenul despărțirii mării a devenit cunoscut în toată lumea după ce ambasadorul francez Pierre Randi a vizitat Jindo în 1975 și a scris despre acesta într-un ziar franțuzesc. Cel mai important este mersul pe apă. Pe „Calea lui Moise” se poate trece de la țărm până la insulă.


Deși din punct de vedere științific există o explicație a acestui fenomen, în Coreea există o legendă străveche. Un oarecare Son Dong Jin a fost condamnat și trimis în exil pe insula Jejudo. Pe drum corabia sa a naufragiat în timpul unei furtuni.
Dar însăși Son împreună cu familia sa și cu echipajul său a supraviețui, înnotând până la cea mai apropiată insulă Jindo. Locul pe care el s-a aflat l-au numit Hvedon (satul tigrilor), deoarece acolo erau mulți răpitori dungați.
Urmașii lui Son au trăit pe insulă mai mult de 200 de ani și în toată această perioadă erau supuși regulat atacurilor tigrilor.
Atunci el a hotărât să se mute pe insula învecinată Modo. Însă în timp ce se mutau ei au uitat în sat o bătrână. Ea a rămas singură și a început să-l roage pe Dragonul mării să-i ajute să se unească cu familia ei. Dragonul i s-a arătat și i-a poruncit să vină la țărmul mării.
Marea s-a desfăcut și femeia mergea pe drum, însă fiind sleită de puteri a căzut. Atunci familia a traversat mare din cealaltă parte și a luat-o. Înainte de moarte femeia i-a mulțumit Dragonului pentru că a unit-o cu apropiații ei. De atunci pe oamenii de pe insula Jindo, în fiecare an aduc omagiu bătrânei și minunii pe care a făcut-o Dragonul.
Bătrânei și tigrului i-au făcut un monument pe locul trecerii prin mare. Peste câteva ore marea se întoarce și plimbarea pe apă devine imposibilă. Dacă turiștii zăbovesc prea mult și nu reușesc să ajungă la țărm, nu este grav. Există multe bărci și polițiști care îi ajută să ajungă la mal.

Niciun comentariu: