Am avut de curând o discuție cu cineva care mi-a readus în minte acest subiect. Problema despre care doresc să scriu era mai veche, dar discuția respectivă mi-a atras atenția asupra nevoii de a clarifica câteva aspecte legate de angajarea slujitorilor în cadrul bisericii. Știu că subiectul acestui articol nu este pentru toate bisericile, dar cu siguranță va deschide o perspectivă nouă pentru cele care sunt la etajul în care au nevoie și pot angaja mai mulți lucrători/lideri.
Atunci când biserica se află la etapa de început, probabil că cea mai mare nevoie pe care o percepe este aceea a unui păstor sau predicator angajat cu normă întreagă. Lucrul acesta este normal dacă avem în vedere că lipsa acestuia se simte în programul bisericii la nivel de organizare și calitatea predicii. Dar atunci când biserica se dezvoltă și trece la nivelul următor, se simte nevoia angajării mai multor slujitori. Din păcate, cei mai mulți dintre noi, intrăm în această etapă nepregătiți și o abordăm cu aceeași mentalitate de la început. Astfel ne uităm după ceea ce eu numesc oameni de lucrare și nu după oameni de viziune.
Oamenii de lucrare sunt cei care au inimă și chemare pentru o lucrare cum ar fi, cea de evanghelizare, cea de predicare, cea de școală duminicală sau lucrarea cu adolescenții etc. Oamenii de viziune sunt cei care au inimă și chemare pentru viziunea bisericii și doresc implementarea acesteia.
Care este diferența dintre cele două tipuri de slujitori? Oamenii de lucrare, nu sunt neapărat dedicați viziunii bisericii, de aceea oricând ei vor putea pleca la altă lucrare fără nici o problemă. De fapt ei se vor duce în alt loc pentru lucrarea pe care o au pe inimă. Oamenii de viziune sunt dedicați acesteia și atât timp cât ea nu se pierde, ei vor rămâne în cadrul bisericii credincioși implementării ei. Pe unii îi poți avea în biserică pentru un timp relativ scurt, pe ceilalți îi poți avea în biserică pe termen lung. Lucrul acesta îl spun ca o generalizare, deoarece există desigur și excepții.
Unde este problema?
Când biserica s-a dezvoltat până la nivelul angajării mai multor slujitori cu normă întreagă, este bine să cauți oameni de viziune și nu doar de lucrare.
De ce?
Deoarece la nivelul acesta ai nevoie de lideri care să preia domenii de lucrare ale bisericii pentru a le dezvolta având o viziune, construind echipe și rămânând în cadrul bisericii cel puțin până când acel domeniu este stabil și își poate continua dezvoltarea chiar și după cei ei pleacă.
Ce se întâmplă când nu înțelegi această schimbare și angajezi doar oameni de lucrare?
Aceștia vor dezvolta lucrarea respectivă sau domeniul respectiv până la un punct, după care vor pleca la altă lucrare, fără să asigure un lider înlocuitor care să ducă mai departe ceea ce ei au început. Astfel domeniul sau lucrarea pe care respectivul angajat a dezvoltat-o, va ajunge să se prăbușească, la fel ca o galerie căreia îi iei stâlpii de susținere. Din păcate, dacă liderul principal al bisericii nu este vizionar, nu va putea să distingă între cele două tipuri de slujitori și va ajunge să blocheze dezvoltarea bisericii prin alegerile pe care le face. O altă problemă este că oamenii de lucrare chiar cred că ei eu venit la o viziune și te vor încredința și pe tine -ca lider principal- că așa este; din păcate, însă, timpul va dovedi că ei au venit doar la o lucrare. Astfel, deși viziunea nu s-a schimbat, iar ei nu au finalizat implementarea, vor fi atrași către o altă lucrare; ceea ce este semnătura clară a chemării lor reale.
Pe scurt, la nivelul de început biserica caută de obicei oameni de lucrare deoarece durerea ei cea mai mare este „programul/predicarea” și „păstorirea”. După ce trece de acest nivel, biserica are nevoie de „stâlpi”, de oameni de viziune, de lideri. Dacă ar fi să supra simplific mesajul, aș spune că la acest nivel nu mai angajezi „predicatori” ci „lideri”.
Predicatorul „întreține” pe când liderul dezvoltă. Predicatorul formează adepți pe când liderul formează alți lideri.
Asta nu înseamnă că liderul respectiv nu poate fi și predicator, dar dacă este doar predicator, atunci păstrează postul și resursele până găsești un lider pe care să-l angajezi.
Dacă ai întrebări legate de acest subiect îmi poți scrie pe adresa laurentiufunieru@gmail.com.
Sursa: http://www.prolider.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu