Radio Maranata Vulcan

joi, 31 ianuarie 2019

Cum să se raporteze pastorii la lașii bisericii?


Mulți pastori și lideri de biserici sunt chinuiți din pricina a mai puțin de 5% dintre membrii bisericii.
Dați-mi voie să vă demonstrez. Peste 95% dintre membrii bisericii sunt susținători și încurajatori.
Așa că pastorii și alți lideri ai bisericii trebuie să învețe să se confrunte cu realitatea lașilor bisericii. Ei sunt puțini la număr, însă pot pricinui multă durere.
Înainte de a sugera o cale de urmat cu acești lași ai bisericii, permiteți-mi să identific 9 dintre cei mai obișnuiți calomniatori.
1. Agresorul ședințelor
Această persoană este în general tăcută, până în momentul unei ședințe a bisericii. În acel moment, el sau ea încep să vorbească fie folosind un limbaj pasiv-agresiv fie total veninos. Ei se simt foarte siguri pe ei atunci când se adresează unei mulțimi și mai ales când țipă folosindu-se de un limbaj ultraspiritual.
2. Atacatorul din social-media
Acest laș se ascunde în spatele unei tastaturi sau mai nou în spatele unui profil fals pe rețelele de socializare. Nu va veni să se adreseze direct păstorilor bisericii, ci își va face cu plăcere cunoscută poziția pe cale digitală.
3. Ipocritul „te iubesc, dar…”
Acest membru al bisericii își prefațează critica și discursurile printr-un comentariu de dragoste și falsă susținere față de păstorul bisericii. Apoi urmează cele mai acide și răutăcioase comentarii. Totul în numele libertății la opinie.
4. Scriitorul de anonime
Acest membru scrie scrisori sau bilețele pe care le lasă în farfuria pentru colectă sau în cutia pentru întrebări și sugestii. El sau ea, care nu au curajul să se se facă cunoscuți nici nu merită să aibă audiență.
5. Criticii absenți
Acești membri ai bisericii au o mulțime de păreri cu privire la biserică și la păstorii ei, cele mai multe critice. Ei însă sunt rareori implicați în lucrare sau în a-și manifesta sprijinul pentru biserică în mod concret.
6. Cei care își retrag sprijinul financiar
Îi cunoașteți pe acești membri. Atunci când lucrurile nu merg cum ar vrea ei, ei nu mai dau bani la biserică. La urma urmei, nu sunt banii lui Dumnezeu, sunt banii lor.
7. Bârfitorii
Acești membrii sunt încântați să răspândească știri despre biserică, despre pastorii ei și membrii ei, atâta timp cât acestea sunt negative, scârboase sau false. Cele adevărate nu merită, că oricum nu au trecere.
8. Cererea prin delegat.
Tipologia nu se dezminte. Dacă au o problemă sau ceva de criticat, ei merg la alții să comunice problema. Apoi așteaptă ca cei cărora le-a fost adresat mesajul să ia poziție. Iar „delegații” sunt mereu aceiași…din aceeași categorie.
9. Grupulețele ”tăcerea e de aur”.
Din nefericire, în multe biserici, acești membri sunt deseori o excepție din cei 95% pe care i-am menționat anterior. Mult prea mulți membri, mult peste procentul de membri problemă de 5%, rămân tăcuți atunci când văd critici nedrepte, hărțuire sau alte comportamente toxice. Tăcerea lor, însă, este un act complice de lașitate, nu de înțelepciune.
Așadar, cum să se raporteze pastorii la lașii bisericii ? În primul rând, rugați-vă pentru ei. Pe cât de dificil pare, rugați-vă pentru ei. În al doilea rând, fiți atenți la acești membri pentru a vă da seama ce se întâmplă. În al treilea rând, amintiți-vă că sunteți pastorul lor. În sfârșit, concentrați-vă energia emoțională asupra membrilor care cu adevărat vor să facă o diferență pozitivă pentru împărăție.
Lașii bisericii vor fi întotdeauna în bisericile voastre, după cum spunea Mântuitorul „pe săraci îi aveți totdeauna cu voi”. Depinde de voi, prin puterea lui Dumnezeu, să stabiliți cum veți reacționa.
Thom Rainer, președintele LifeWay Christian Resources
Via: Samy Țuțac

Niciun comentariu: