Nicolae Geantă, profesor, pastor, scriitor – GENERAȚIA DIGITALĂ: O multime de tineri astazi opereaza in continu cu telefonul. Telefonul, chiar as putea sa spun, chiar face parte din ei. E un fel de madular.
Știrea cea bună – Generația digitală – Nicolae Geantă
Nicolae Geantă, profesor, pastor, scriitor – GENERAȚIA DIGITALĂ – vă rugăm să ne răspundeți la 2 întrebări: Pentru părinți: Cum spuneți copiilor dvs să mai lase telefonul? Pentru copii: Cum ați vrea să vi se comunice să mai lăsați gadgeturile?
Exact Sambata, 28 aprilie, in comuna sau satul Paiseni din jud. Suceava, o fata s-a spanzurat tocmai pentru ca parintii i-au luat telefonul. Parintii au observat ca fata sta exagerat de mult pe telefon, ca petrece ore intregi pe telefon si nu au gasit nici o metoda sa o determine sa mai incetineasca ritmul asta de a da cu degetul. Si in momentul cand i-au luat telefonul, fata s-a dus in sura si s-a spanzurat. O alta problema care s-a intamplat in urma cu cateva saptamani, chiar Vladimir a scris un articol „Moartea in urechi”, este, o fata care trebuia sa treaca pe la un pasaj pe la calea ferata, din cauza castilor pe care le avea in urechi, a fost calcata de tren. Acum o luna, in Suceava, o fata de 14 ani, la fel, din cauza telefonului, s-a sinucis.
Nu numai ca telefonia aceasta a patruns, si nu numai telefonia, ci dependenta de gadgeturi, pentru ca avem telefonul acesta digital, smart phone, avem tablete, i-Paduri. Avem laptopuri, cu care te poti duce oriunde inclusiv in parc. Inainte, cand erau desktop, trebuia sa stai numai la birou, numai in scaun. Acuma, te poti duce oriunde.
Dintr-un studiu pe care l-au facut americanii, 80% dintre oamenii de pe strada sunt cu gadgeturile in mana. 57% dintre cei care merg in autobuze sunt cu ochii in telefoane. 25% dintre soferi sunt cu ochii in telefoane si nici nu ai voie ca sa faci asa ceva. 30% dintre cei care merg la restaurante sunt pe smart phone. 55% dintre cei care se baga in pat butoneaza telefonul inainte de culcare. 25% dintre cei care merg la toaleta, merg cu telefonul. Si intre 9-10% dintre cei care merg la biserica butoneaza telefonul.
Ce vroiam sa spun despre generatia aceasta digitala cu care eu ma confrunt pentru ca de cativa ani, am elevi care cu o mana scriu si cu o mana butoneaza. Toata lumea stie ce inseamna butoneaza. De fapt, generatia aceasta digi care tot timpul foloseste numai degetul, nu sunt atenti. Nu numai ca cei mici folosesc telefoanele. Stiti ce e interesant? Ca dependenta de telefoane creste odata cu varsta de pensionare. Daca o proportie, pana la 17 ani, 70 % din tineri sunt dependenti de telefoane, dupa aceea, pana la 20 de ani se mai reduce ceva. 45, 55, aproape la 60 de ani, undeva la 40% sunt dependenti de telefoane. Dupa care urca din nou 45%, 55% , odata cu oamenii care ies la pensie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu