Radio Maranata Vulcan

marți, 8 mai 2018

„Copilul are nevoie de Educație cu majusculă, nu de educație sexuală intensivă. Nu trebuie să absolvim cursuri de Kama Sutra ca să fim oameni normali”

Din declarațiile acordate presei de Vasile Bănescu, Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, după conferința „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale”, care a avut loc joi, 3 mai 2018, la Palatul Parlamentului din București.

„Nu știu nimic despre un asemenea curs [de educație sexuală], dar nu-i putem nega existența. Se pare că e vorba de un curs ai cărui autori pledează în demersul lor pentru familiarizarea elevilor din România cu noțiuni foarte limpezi de homosexualitate, transgenderism, transexualitate. Acest curs bineînțeles că nu face parte în niciun fel din curricula școlară obligatorie în România. Avem deci problema educației sexuale în România. Mă bucur că pot să exprim câteva lucruri despre asta.
S-a spus că este necesară o intensă și coerentă educație sexuală în școlile românești, din cauza existenței unui așa-zis fenomen: graviditatea și nașterile în rândul adolescentelor din România. În primul rând, nu este vorba de un fenomen, e vorba de cazuri punctuale, probabil numeroase, care însă nu au în spate o cauză legată de absența educației sexuale în școală. E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie rromă sau o fată abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate, și care bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice: abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa de acces la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural, și nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie unde, după cum știm, viața sexuală se începe mult mai devreme.
Așadar, într-adevăr s-a prezentat o posibilitate, adaug eu – nefericită, de a face educație sexuală în școli, (educație) cu care Biserica Ortodoxă Română, țin să precizez, este de acord, la nivelul unor ore de informare pe care le poate face profesorul de biologie sau dirigintele, în legătură cu riscurile reale la care se pot expune tinerii care încep o viață sexuală prea timpuriu și dezordonată. De aici nu rezultă că în România, în școlile românești, este necesară o materie numită «Educație sexuală» în curricula școlară, începând din clasele primare, unde avem copii inocenți total, până la clasele terminale. Sper că rămâne doar o ipoteză aceasta și o iluzie, pentru că, repet,  copilul are nevoie de Educație cu majusculă, și nu de educație sexuală intensivă. Nu trebuie să absolvim cursuri de Kama Sutra ca să fim oameni normali.”

Niciun comentariu: