Radio Maranata Vulcan

miercuri, 4 aprilie 2018

IISUS DIN NAZARET, filmul, capodopera comandată de Papă. ”Al Pacino nu-i bun, e prea american, dă-mi niște ochi de înger!”


La finele lui 1973, Papa Paul al VI-lea, mulțumit de ”Moise, Legiuitorul”, îi comandă un nou film producătorului Lew Grade, despre viața lui Iisus Hristos. Acesta se roagă de regizorul Franco Zeffirelli, care acceptă cu greu. Dustin Hoffman și Al Pacino sunt primele propuneri, dar sunt prea ”americani”. Atunci apare numele lui Robert Powell, un actor ce se va identifica, din acel moment, cu personajul. Capodopera este, de Paște, la Antena 1, joi, 5, și vineri, 6 aprilie, de la ora 22.45
În 1974, producătorul Lew Grade realizează miniseria ”Moise, Legiuitorul”, cu Burt Lancaster, bine primită de către Papa Paul al VI-lea, care-l cheamă la Vatican special pentru a-i mulțumi. Îl roagă să continue, la RAI, de această dată cu ceva despre Iisus Hristos. Grande se gândește, imediat, la regizorul Franco Zeffirelli, care se știe bine cu Suveranul Pontif de pe vremea când acesta era Arhiepiscop de Milano. Acesta refuză în primă instanță, dar, până la Crăciun, este convins: va realiza aproximativ șase ore de filmare, va împărți opera în episoade și va încerca, prin aceasta, să-i convingă și pe necredincioși.
Astăzi, la mai bine de 40 de ani de atunci, doar opt actori mai trăiesc din distribuție
Pentru rolul principal, primele propuneri sunt Dustin Hoffman și Al Pacino. Dar ceva nu e în regulă. ”Sunt prea americani, am nevoie de cineva cu chip de înger, cu chip de înger”, îi spune Zeffirelli lui Grade. Toată primăvara lui 1975 se facă căutări. Degeaba. Apoi, Kathie Moody, soția producătorului, vine cu o idee. Știe cei mai frumoși ochi albaștri din lume, cei ai actorului Robert Powell, pe care l-a văzut în niște episoade la BBC, numai că el nu poate interpreta rolul, deoarece trăiește ”în păcat”, în concubinaj, cu tovarășa sa de viață, Barbara Lord. Problema e rezolvată, cei doi urmând a se căsători înainte de startul filmărilor. Care pleacă la drum înseptembrie 1975. Se trage până în mai 1976, sunt aduse nume grele, opt dintre acestea fiind deja posesoare de ”Oscar” sau urmând a intra în posesia râvnitului trofeu: Anne Bancroft, Ernest Borgnine, Sir Laurence Olivier, Cristopher Plummer, Anthony Quinnn, Rod Steiger, James Earl Jones și Peter Ustinov. Bugetul e mare pentru acele vremuri, se ajunge la 45 de milioane de dolari.
Pentru scena finală, crucificarea, Powell a mâncat, 12 zile, numai brânză, pentru a slăbi
Robert Powell e perfect pentru rolul Iisus. Apar vorbe că s-ar fi contopit atât de bine cu personajul încât, la terminarea filmărilor, încearcă să facă minuni...Montajul e gata, premiera are loc pe 27 martie 1977, la RAI 1. Preț de aproape o lună, miniseria rulează. Prinde. Al treilea episod, de exemplu, e vizionat de 28,3 milioane de oameni numai în Italia. Trece în SUA ori Germania, unde face audiențe memorabile. Profit net de 30.000.000 de dolari, deși e greu de vorbit despre bani în acest context. Urmează nominalizările la premii importante, apoi toată lumea se gândește la un film. Părțile se pun cap la cap, de editează, rămân 270 de minute de televiziune. 
Capodopera este, de Paște, la Antena 1, joi, 5, și vineri, 6 aprilie, de la ora 22.45. 

Niciun comentariu: