Drumul Crucii. FOTO: Cabana Montana.
Straja devine loc de pelerinaj în Vinerea Mare. Sute de oameni vor urca „Drumul Crucii” o procesiune de zece kilometri până la schitul Straja. Sute de credincioşi vor participa la pelerinajul din Vinerea Mare, numit „Drumul Crucii”, care va porni din Lupeni spre schitul din Straja. Procesiunea va începe la ora 12, de la Biserica Sf. Nicolae din centrul municipiului Lupeni. Evenimentul comemorează patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei şi este organizat în fiecare an, de aproape două decenii.
Pe „Drumul Crucii”, credincioşii poartă o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea adusă la schitul din Straja este încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, alaiul se opreşte în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.
Staţiunea devenită loc de pelerinaj
Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, în Primul Război Mondial au murit peste 1.000 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni. În memoria lor a fost ridicat, pe munte schitul Sfinţilor Constantin şi Elena, devenit unul dintre obiectivele turistice importante din zonă. Cea mai neobişnuită atracţie turistică din staţiunea montană Straja este un tunel pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătorţi în câte o zi din an.
Tunelul care face legătura între şosea şi schitul din Straja datează de un deceniu, iar lungimea sa depăşeşte 50 de metri. O candelă este veşnic aprinsă în acest tunel şi este mutată în fiecare zi în faţa icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. „Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinţilor. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, îşi caută ziua de naştere şi apoi văd chipul sfântului din acea zi, aşa după cum este trecut el în calendarul ortodox. După câteva minute îşi aduc aminte de cei apropiaţi, din familie sau de prieteni, şi le caută zilele de naştere în orânduirea lor creştină”, informează site-ul staţiunii Straja. Tunelul cu sfinţi simbolizează şi zona minieră Valea Jiului, imitând o galerie de mină. Ideea construcţiei tunelului a aparţinut lui Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului, convins de minunile petrecute aici în ultimii ani. Tot el a contribuit la construirea schitului şi a mai ridicat în Straja o cruce imensă, monument ce reprezintă un omagiu adus celor ostaşilor români care s-au sacrificat în luptele purtate pe munte.
Citeste mai mult: adev.ro/p6nwd1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu