Radio Maranata Vulcan

sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Viata lui Isus Hristos, sub lupa stiintei – fapte confirmate de cercetatori

estudo bíblico
Desi nu a detinut o functie politica, Isus Hristos este cea mai importanta persoana din istoria omenirii. Napoleon declara despre Mantuitorul: “Eu cunosc oamenii si va spun ca Iisus Hristos nu este un simplu om. intre El si oricare alta persoana din lume nu exista nici un termen de comparatie. Alexandru, Cezar, Carol cel Mare si eu, am fondat imperii. Dar pe ce am bazat noi creatiile geniilor noastre? Pe forta. Isus Hristos si-a intemeiat imperiul pe dragoste; si la aceasta ora, milioane de oameni ar muri pentru El.” La sfarsitul vietii, Napoleon, care a cucerit jumatate din Europa prin razboi, a scris in jurnalul sau: “Cu toata armata si generalii mei nu am reusit sa domnesc macar un sfert de secol pe un singur continent. Iar acest Isus cucereste fara violenta popoarele si culturile de mii de ani.”
Majoritatea istoricilor considera ca Isus a fost real. Pentru a testa veridicitatea scrierilor biblice, istoricii compara explicatiile crestinilor despre viata lui Isus cu sursele istorice ale romanilor si evreilor, mai ales ale istoricilor Flavius Josephus si Cornelius Tacitus.
Oamenii de stiinta sunt de acord ca Isus s-a nascut intre anii 2 i.Hr. si 7 i.Hr., in Nazareth, un sat din Galileea. Mai mult, istoricii considera ca Iosif, tatal lui Isus, chiar a fost tamplar.
Steaua de la Betleem se pare ca a existat. Se stie povestea stelei stralucitoare care a aparut in noaptea in care Isus s-a nascut. Magii au luat-o ca un semn si au urmat-o. Ea este cunoscuta sub numele de Steaua de la Betleem. Dupa unii astrologi, atunci ar fi avut loc o tripla conjunctie a planetelor Saturn si Jupiter in constelatia Pestilor.
Exista si alte evenimente astronomice care s-ar fi produs in acea vreme. Astronomii chinezi au descoperit o cometa stralucitoare in constelatia Capricorn in anul 5 i.Hr.
Unul dintre momentele principale ale Noului Testament este botezarea lui Isus, de catre Ioan Botezatorul. Cei mai multi istorici afirma ca acest eveniment a avut loc.
Istoricul Josephus a mentionat preocuparile mistice ale lui Ioan Botezatorul, precum si executia sa de catre regele Irod.
Dupa viziunea sa, Isus a inceput sa predice ca Pamantul ar putea fi transformat in „Imparatia lui Dumnezeu”. Mesajul reformator al lui Isus s-a inradacinat adanc in traditia evreiasca si el nu a considerat niciodata ca a creat o noua religie in sine, ci a reformat una in care a fost nascut, sustin oamenii de stiinta.
Josephus nu numai ca-l mentioneaza pe Isus intr-un pasaj, ci Il si descrie ca pe un om intelept si un invatator. Pasajul este insa controversat, deoarece multi istorici considera ca autorul a adaugat mai tarziu anumite expresii, precum „El a fost Mesia”.
Majoritatea istoricilor sunt de acord ca Isus a fost privit ca un invatator si ca un vindecator in Galileea si in Iudeea.
Mai multe surse mentioneaza evenimentul crucificarii lui Isus, care se datoreaza lui Pilat din Pont, guvernatorul roman. Evangheliile crestine spun ca cerul s-a intunecat pentru mai multe ore dupa crucificare, lucru pe care istoricii il considera ca un miracol sau o prevestire.
Folosind astronomia, istoricii au folosit aceasta mentiune pentru a descoperi anul mortii lui Isus. Unii dintre acestia sustin ca rastignirea a avut loc in anul 33 d.Hr. Moartea prin rastignire a fost folosita de catre romani, executiile fiind destinate sclavilor si celor care se opuneau autoritatilor romane.
Data mortii lui Isus este aproape sigura
Biblia ne spune exact cand a murit Isus pe cruce. In Matei 27 se specifica faptul ca Isus a murit intr-o vineri, in timpul Sarbatorii Pastelui. Exista doar doua zile de vineri cand a cazut Pastele, in acea perioada. Acestea sunt in anii 30 si 33 d.Hr.
Un alt indiciu vine din Matei 27, cand se vorbeste despre producerea unui cutremur, dupa moartea lui Isus. Oamenii de stiinta au descoperit depozite de sedimente care indica un cutremur, care a avut loc in Israel, intre anii 26 si 36 d.Hr.

Niciun comentariu: