Radio Maranata Vulcan

joi, 9 aprilie 2015

GOLGOTA – LOCUL UNDE ISUS A ÎMPĂRȚIT LUMEA ÎN DOUĂ !

AM FOST SCLAVI ODATĂ

greateststoryevertold-thiefcross
LUCA 23:32-43
                    V-ați întrebat vreodată de ce este toată această istorisire în Biblie? În mijlocul filmului crucificării lui Isus (poate cel mai important eveniment petrecut în istoria omenirii), este această dispută dintre cei doi criminali de-o parte și de cealaltă a lui Isus. Și ce este de fapt atât de special despre această relatare este că condiția inimii fiecărui om, realitatea locului spiritual în care te afli, este găsită la cei doi tâlhari de pe cruce, de-o parte și de alta a Domnului Isus.
Vedeți voi, Isus Cristos în mijloc este așa cum nimeni nu și-ar fi imaginat să vadă – pe Dumnezeu în trup de om – Cuvântul  venit pe Pământ. Dar mulți dintre noi care am trecut prin viață de-a lungul timpului, ne-am comportat ori ca tâlharul din dreapta, ori ca tâlharul din stânga. Sunt câteva lucruri pe care vreau să le dezbatem în acest articol.
1.      Aproape, nu este îndeajuns de aproape!
Putem observa că, acești oameni de pe cruce, în vecinătate erau foarte apropiați de Isus – dar vecinătatea nu este același lucru cu percepția. În versetul 29 scrie: Unul din tâlharii răstigniți Îl batjocorea și zicea: “Nu ești tu Cristosul? Mântuiește-te pe tine însuți și mântuiește-ne și pe noi!” Vedem cum el pierde din vedere cine este de fapt Isus. Dar înainte să aruncăm cu pietre, înainte de a defăima…să ne cercetăm pe noi…este un lucru ușor de făcut. Vedem că el era aproape, dar nu îndeajuns de aproape…și ratează adevărul despre Isus, și l-a ratat din două motive.
  • În primul rând, el asculta la mulțimile din jur. Un verset mai înapoi vedem cum mulțimile, fruntașii și chiar soldații Romani Îl batjocoreau pe Isus. Tâlharul doar a urmat un model. Percepția lui despre Mesia, era percepția din acea zi. A lăsat ca firea lui să definească cine este Isus în locul lui “daca El moare, cum poate să fie Mesia?”Și noi facem uneori la fel, nu-i așa? Cât de des lăsăm ca părerea noastră despre cine este Isus să fie condusă de părerile altora despre cine este Isus, în loc să îl lăsăm pe Isus să ne ghideze?
  • In al doilea rând, asculta de eul lui. Iată ce zice: “Nu ești tu Cristosul? Mântuiește-te pe tine însuți și mântuiește-ne și pe noi!” Cu alte cuvinte: “Scoate-mă de unde sunt eu și atunci o să cred. Suferă tu în locul meu și atunci o să știu că ești Dumnezeu.” Ca acest om, poate și pentru tine  Isus este un fel de asistent personal. Poate așa Îl vezi… El e cu tine numai când ai nevoie să îți duci planul la îndeplinire, să rezolvi tot ce ai în agendă, să îți formeze o matriță bună – Aproape, nu este îndeajuns de aproape. Alții, chiar și mai justificativ, bun, nu este bun îndeajuns. Viziunea ta despre ce este Isus nu este aceea a unui asistent personal, ci mult mai mult, tu ești asistentul Său personal. Crezi că dacă te-ai întors la Dumnezeu, meriți o răsplată. “Dacă fac asta, o să am acces. Dacă merg la biserică, dacă vorbesc lucruri frumoase, dacă petrec timpul meu cu oameni buni, ajut pe săraci, dacă trăiesc cu săracii, etc.” Oprește-te din a mai asculta ce spune eul tău. Contrar părerilor din popor, făcând multe lucruri bune nu îți acordă un statut special în fața Domnului. Nu există fapte de bunătate sau servicii pe care le facem (lipsite de dreptate) care să îți dea un statut aparte în fața lui Dumnezeu. Nici o încercare de a face bine nu te ajută să ajungi să fii cu Dumnezeu. Aproape, nu este îndeajuns de aproape.
Al doilea adevăr pe care îl aflăm de aici este următorul:
1.      Niciodată nu este prea târziu ca Isus să salveze  viața cuiva
Dacă cineva a mers prea departe – este vorba despre celălalt om de pe cruce. El merita să fie sus pe cruce, de-asta era acolo. Este la finalul vieții sale iar viața lui nu valora așa de mult. Dar într-un moment, Isus șterge tot trecutul său și spune: vers. 43: “Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu mine în Rai.” O ce veste bună! Înseamna că nu contează ce vezi tu în trecutul tău astăzi, pentru Isus Cristos nu este niciodată prea târziu să te salveze. Serios, singurul mod în care poți să îl cunoști pe Isus este foarte bine definit în dialogul pe care Domnul Isus îl are cu acest tâlhar de pe cruce. Poate fi rezumat la 5 cuvinte:
DUMNEZEU
“Dar celălalt l-a înfruntat și i-a zis: Nu te temi tu de Dumnezeu, tu care ești sub aceeași osândă?” Luca 23:40. Dacă vrei ca Dumnezeu să asculte la tine, trebuie, în primul rând, să recunoști că El este Dumnezeu. Că El este creatorul. Este unul singur și El este în control.
PĂCATUL
Versetul 41: “Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre” – Acesta era un om rău: Egoist, nedemn de încredere, violent, eretic, nesăbuit. Viața lui era compusă din greșeală după greșeală. Alegeri rele după alegeri rele. Vedeți, păcatul este o cale prin care oamenii încalcă legea lui Dumnezeu. Este atunci când cineva alege să meargă după căile dorite de el și nu căile Domnului. Cartea Romani spune că plata păcatului este moartea. Dar, în aceste ultime momente din viața acestui om, în netrebnicia lui, Isus Cristos s-a îndurat de el.
SUBSTITUȚIA
Vedem scris că omul s-a uitat la Isus, iar apoi a vorbit cu celălalt criminal și spune în versetul 41: “Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre; dar Omul acesta n-a făcut nici un rău.” Vedem, când Isus Cristos era pe cruce, nu era acolo ca să plătască pentru păcatele Lui (era neprihănit), El era acolo pentru păcatele noastre. Era acolo să îndure povara păcatelor noastre. El ne-a ÎNLOCUIT. S-a pus în locul nostru sus pe cruce – unde fiecare din noi trebuia să fim. Acolo El a îndurat toată vina și plata păcatelor noastre. A devenit un ÎNLOCUITOR.
CREDINȚA
Apoi talharul se uită la Isus, Luca 23:42 “Și a zis lui Isus: Doamne adu-Ți aminte de mine, când vei veni în Împărăția Ta!” Chiar dacă era clar pentru toți cei prezenți de acolo că viața lui Isus Cristos era pe sfârșite, acest om a avut credință în El. Poate că era pe moarte. Dar aces om era Rege și regii sunt regi pentru că au un regat și se întorcea în regatul său, iar într-o zi cred că voi fi și eu acolo cu El. “Doamne adu-Ți aminte de mine când vei veni în Împărăția Ta!”Aceasta este credința adevărată.
VIAȚA
Isus s-a uitat la el și i-a spus, Luca 23:43: “Isus a răspuns: Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu mine în Rai.” Și asta nu a fost o promisiune pentru un timp îndelungat în viitor, ci s-a împlinit în câteva momente. “Viața ta pământească se va sfârși curând” spunea Isus “dar viața ta eternă e abia la început.” 1 Ioan 5:12 – “Cine are pe Fiul are viața; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viața.”

DUMNEZEU – PĂCATUL – SUBSTITUȚIA – CREDINȚA – VIAȚA

Așadar…vedeți? Vedeți că aproape, nu este îndeajuns de aproape? Doar pentru că mergi la biserică și ești o persoană relativ bună sau dacă doar cunoști pe cineva care e creștin sau dacă ești mișcat în suflet de mesajul Biblic – nu este îndeajuns. Doar jertfa lui Isus de pe cruce poate să șteargă pagubele pe care le-ai făcut. Și nu este deloc prea târziu, chiar dacă crezi că ai mers prea departe. Nu contează ce simți în inima ta privitor la faptele murdare pe care le-ai făcut în trecut – Isus te va primi la El exact în același mod cum l-a primit și pe tâlharul de pe cruce căruia i-a părut rău de greșelile lui. Te poate primi chiar azi.
Efeseni 2:8,9:  “Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.”
http://family2fam.com/

Niciun comentariu: