Pentru unele persoane, Facebook este cea mai „tare” reţea de socializare, pentru altele, în schimb, este o sursă de nefericire sau frustrare, din cauza comparaţiilor pe care le fac între viaţa lor şi ceea ce văd acolo. De aceea, psihologii spun că fără Facebook lumea ar fi mai fericită.
Potrivit unor studii recente, 33% dintre utilizatorii reţelei Facebook se simt nefericiţi atunci când o vizitează, deoarece îşi invidiază „prietenii” pentru ceea ce au sau ce fac. Cei care nu participă activ pe Facebook şi nu comunică sunt cei mai expuşi nefericirii, iar cei care petrec cel mai mult timp acolo, sunt cei care au impresia că alţii au o viaţă mult mai fericită decât a lor. Motivul nefericirii este comparaţia nefavorabilă cu alţii, chiar dacă se ştie că, de cele mai multe ori, ceea ce apare în Facebook este doar un „panou publicitar”, doar o imagine frumos împodobită și de multe ori înșelătoare despre propria viață.
Iată câteva sfaturi propuse de Psychology Today pentru cei care se simt trişti, nefericiţi sau frustraţi în urma a ceea ce văd pe Facebook:
- O „dietă” Facebook. Aceasta presupune o reducere a timpului petrecut pe Facebook sau chiar renunţarea totală la această reţea. Viaţa este prea scurtă pentru a-ţi petrece timpul uitându-te la imaginea idealizată a altora.
- Fii cinstit în legătură cu ceea ce simţi. Recunoscând care sunt simţămintele care te încearcă atunci când vizitezi pagina de Facebook, vei putea să le controlezi şi să le faci să dispară.
- Priveşte Facebook în mod realist. Când te simţi nefericit din cauza reţelei, gândeşte-te că majoritatea „prietenilor” şi-au creat o imagine tip anunţ, în care să pozeze cât mai bine şi să dea impresia că trăiesc o viaţă cât mai bună.
- Elimină gândurile negative. Comparaţia negativă, gândirea prin prisma simţămintelor, învinovăţirea sunt gânduri negative ce pot apărea din cauza reţelei de socializare şi trebuie eliminate.
- Dă „like” la oameni, natură şi animale mai mult decât la Facebook. Preia controlul şi angajează-te în activităţi care să te facă să te simţi bine, precum o vizită la cineva drag sau o plimbare în natură. Steve Jobs spunea că timpul este prea scurt pentru a-l irosi trăind viaţa altuia, aşa că cel mai bine este ca fiecare să se bucure de viaţa lui.
- http://semneletimpului.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu