marți, 17 martie 2020
Sfaturile unui pastor pentru creştini în plină criză a coronavirusului. „Scriptura nu ne încurajează la un risc lipsit de înţelepciune“
Pastorul Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime” din Brăila, alături de familia sa FOTO Arhiva personală
Criza provocată de pandemia de coronavirus a afectat şi bisericile din România, care au fost nevoite să îşi suspende sau să limiteze activitatea obişnuită pentru a preveni infecţiile cu coronavirus. Iosua Faur, un tânăr pastor din Brăila, a explicat pentru „Adevărul“ ce ar trebui să facă un creştin autentic în plină griză generată de coronavirus.
Bisericile din România, care strâng la fiecare serviciu religios sute de persoane, au decis, pe fondul crizei generate de coronavirus, suspendarea sau restrângerea programelor obişnuite. În acelaşi timp, multe dintre bisericile neoprotestante, spre exemplu, au rămas conectate cu credincioşii, transmiţând, la orele la care erau programate slujbele obişnuite, predicile Live, pe internet.
Pastorul Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime” din Brăila, Iosua Faur, a explicat pentru „Adevărul” cum ar trebui să acţioneze creştinii, atât din punct de vedere practic, cât şi din punct de vedere duhovnicesc, în plină pandemie de coronavirus. „Motivul pentru care suspendăm întâlniri religioase în care participă mulţi oameni nu este frica de a ne îmbolnăvi sau a muri. Am luat aceste decizii pentru că este imperativ să facem parte din reacţia societăţii în faţa acestei pandemii. Nu dorim să îi expunem pe cei mai vulnerabili şi nu vrem să creăm un val de infecţii care să blocheze sistemul sanitar. Există o diferenţă crucială între frică şi prudenţă. În cazul de faţă, dragostea faţă de aproapele nostru înseamnă alăturarea în efortul naţional de a rări contactul cu alţi oameni tocmai pentru a încetini răspândirea virusului”, a arătat Iosua Faur.
Creştinul adevărat, „o cetate aşezată pe munte“
Pastorul brăilean a explicat cum ar trebui să se manifeste dragostea creştină faţă de aproape în aceste vremuri grele, dând dovadă în acelaşi timp de înţelepciune. „Acesta este un moment în care Mântuitorul ne cheamă să lăsăm ca lumina Lui să strălucească înaintea oamenilor. Vom reacţiona gândindu-ne în primul rând la noi, ascunzându-ne primii şi lăsând ca frica să ne paralizeze? Sau vom acţiona cu îndrăzneală îmbrăţişând chemarea lui Dumnezeu de a iubi şi a sluji pe cei din jurul nostru care sunt speriaţi, descurajaţi şi nevoiaşi? La fel ca în cazul oricărui dezastru natural, atunci când şcolile, afacerile şi industrii întregi se închid sau suferă schimbări drastice, când oamenii se îngrijorează că nu vor putea să îngrijească de familiile lor, când societatea începe să se alarmeze şi să se comporte iraţional, este vremea ca adevăraţii creştini să fie o voce ce aduce încredere, nu teamă. Să fie un izvor al ajutorului practic”, a arătat Iosua.
Tânărul pastor a mai arătat că în plină criză generată de coronavirus, creştinii sunt datori să se îngrijească de vârstnicii neputincioşi, să se intereseze de cei izolaţi la domiciliu, să încurajeze familiile celor bolnavi. „Dacă credem într-un Dumnezeu Creator şi Atotputernic, cine se va ruga pentru România? Cine va aduce un mesaj real al speranţei? Fiecare creştin adevărat din România ar trebui să fie în acest moment «o cetate aşezată pe munte»”, a mai punctat pastorul.
Liniştea din mijlocul furtunii
Iosua Faur a arătat că „îngrijorarea nu este prietenul nostru, iar panica nu este calea”. „În timp ce suntem precauţi cu privire la virus, îngrijorarea nu va schimba circumstanţele şi nu va scădea şansa infecţiei. Îngrijorarea cu privire la COVID-19 va agrava situaţia. În locul îngrijorării, Mântuitorul ne cheamă să răspundem cu încredere în El. Ţine minte că aceeaşi cantitate de energie pentru îngrijorare o poţi folosi în rugăciune. Una duce la pace, alta la panică. Alege cu înţelepciune”, a mai arătat pastorul.
Dragostea creştină în timpul coronavirusului
Principala preocupare a creştinului în aceste vremuri, subliniază Iosua Faur, trebuie să fie dragostea faţă de aproape. „De-a lungul istoriei, creştinii de multe ori au fost primii care au ajutat în timpul pandemiilor sau persecuţiilor. Intrând în mizeria bolii şi a suferinţei, ne demonstrăm credinţa în faţa unei lumi care priveşte. Haideţi să fim grabnici în a ajuta şi înceţi în a ne ascunde. Această încredere asezonată cu rugăciune, compasiune şi altruism ar trebui să caracterizeze comportamentul nostru în astfel de vremi”, a arătat Iosua Faur.
Implicare cu atenţie şi precauţie
Pastorul Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime” din Brăila a arătat că implicarea practică a creştinilor în ajutorarea aproapelui nu trebuie să se facă iresponsabil, fără atenţie şi precauţie. „Nici dragostea lui Cristos, şi nici Scriptura nu ne încurajează la un risc lipsit de înţelepciune. A ajuta pe cel bolnav nu înseamnă a mă infecta în mod intenţionat. În momentul acesta, în România, cel mai mare pericol este viteza răspândirii virusului. Tocmai de aceea, paşii mici şi practici ai spălării pe mâini şi auto-izolării (de exemplu) sunt înţelepţi şi esenţiali”, a mai arătat pastorul, care a făcut şi un apel către toţi credincioşii:
„Dragi creştini, rugaţi-vă pentru cei bolnavi. Trăiţi cu încredere în puterea lui Dumnezeu. Iubiţi-vă aproapele. Faceţi bine tuturor. Folosiţi-vă sănătatea pentru a sluji, nu pentru a vă ascunde. Citiţi Scriptura ca să vă amintiţi că Isus Hristos este suveran peste toate acestea. Ne rugăm şi nădăjduim ca această pandemie să se oprească. Până atunci frica este reală. Creştinii adevăraţi, însă, ştiu că dragostea desăvârşită alungă frica”.
Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/braila/sfaturile-unui-pastor-crestini-plina-criza-coronavirusului-scriptura-nu-incurajeaza-risc-lipsit-intelepciune-1_5e6e20695163ec4271f3237e/index.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu