Radio Maranata Vulcan

sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Ce este meditația creștină?



Întrebare: Ce este meditația creștină?

Răspuns: 
Psalmul 19:14 afirmă: „Primește cu bunăvoință cuvintele gurii mele și cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea și Izbăvitorul meu!” Ce este meditația creștină și cum ar trebui creștinii să mediteze? Din păcate, cuvântul „meditație” poate avea o conotație mistică. Pentru unii, meditația înseamnă dezgolirea minții în timpul șederii într-o poziție neobișnuită. Pentru alții, meditația este comuniunea cu lumea spiritelor din jur. Astfel de concepte nu caracterizează, în mod sigur, meditația creștină.

Meditația creștină nu are nimic de-a face cu practici care au misticism oriental la bază. Asemenea practici includ lectio divina, meditația transcendentală și multe forme din ceea ce se numește rugăciune contemplativă. Acestea au la baza lor premisa periculoasă că trebuie „să auzim vocea lui Dumnezeu” nu prin Cuvântul Său, ci prin prin revelație personală în timpul meditației. Unele biserici sunt pline de oameni care cred că aud „un cuvânt de la Domnul”, adesea contrazicându-se unii pe alții și astfel cauzând diviziuni nenumărate în Trupul lui Hristos. Creștinii nu trebuie să abandoneze Cuvântul lui Dumnezeu, care este „insuflat de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:16-17). Dacă Biblia este suficientă pentru a ne echipa în mod temeinic pentru orice lucrare bună, cum putem crede că trebuie să căutăm experiențe mistice care să o înlocuiască sau să îi fie adăugate.

Meditația creștină trebuie să fie în întregime doar asupra Cuvântului lui Dumnezeu și asupra a ceea ce ne revelează despre El. David a descoperit acest lucru ca fiind adevărul și îl descrie ca „binecuvântat” pe omul care „își găsește plăcerea în Legea Domnului și zi și noapte cugetă la Legea Lui!” (Psalmul 1:2). Adevărata meditație creștină este un proces mental activ în care ne dedicăm studiului Cuvântului, rugându-ne potrivit acestuia, și Îi cerem lui Dumnezeu să ne dea înțelegere prin Duhul, care ne-a promis să ne călăuzească în „tot adevărul” (Ioan 16:13). Mai apoi punem acest adevăr în practică, dedicându-ne Scripturii ca fiind regula noastră pentru viață și practică de-a lungul activităților zilnice. Acest lucru determină creștere spirituală și maturizare în lucrurile lui Dumnezeu, așa după cum ne învață Duhul Sfânt.

English


Sursa: https://www.gotquestions.org

Niciun comentariu: