Referendumul pentru familie va avea loc în data de 7 octombrie 2018, după ce, marți, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie. Click! vă spune ce înseamnă, de fapt, acest referendum și câți cetățeni trebuie să participe la vot pentru a fi validat.
Referendumul pentru familie îi va scoate pe români la vot luna viitoare, în data de 7, după ce marți propunerea de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senat cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri.
Ce înseamnă, de fapt, referendum pentru familie
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Așadar, cei care se vor prezenta la vot, în data de 7 octombrie, vor fi de acord cu faptul că familie înseamnă doar căsătorie între un bărbat și o femeie. Cum se vor numi însă familiile formate dintr-o mamă și un copil sau mai mulți copii, sau familiile formate dintr-un tată și un copil sau mai mulți, sau familiile formate din bunici și nepoți lăsați în grija lor de către părinții plecați la muncă în străinătate?
Referendumul pentru familie va avea loc pe 7 octombrie
De asemenea, potrivit textului legii adoptate, „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.
Câți cetățeni trebuie să participe la vot, pentru ca referendumul să fie validat
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Sursa: https://www.click.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu