luni, 11 iunie 2018
Au nevoie bisericile române de re-branduire?
Schimbarea este un lucru ușor de zis, mai greu de făcut. Când vine vorba să facem vreo modificare la ceea ce este, ce reprezintă și ce vrea să însemne o biserică română în societatea noastră... ei bine, în acest proces vom avea de a face cu nenumărate piedici. Printre ele enumăr frica de nou, frica de diferit, frica de spontan, frica de nefamiliar, frica de viitor. Cu toți știm că bisericile la care mergem noi au sau nu un nume. De fapt nu acel nume sau denominația din care aparține o definește, ci ceea ce enunță biserica prin ”brand”-ul ei. Probabil că trebuie să definesc termenii înainte să începem dezbaterea enunțată în titlul acestei postări: au nevoie bisericile române de re-brand-uire?
Un brand este de fapt un nume, un semn, un simbol care denotă și reprezintă o companie și prin acesta este ușor de identificat de ceilalți oameni din jur. Când rostești numele acelei companii știi despre ce este vorba, unde poate fi găsit, ce site are, etc.
Pastorul Andy Stanley de la mega-biserica North Point Community Church din Georgia, Statele Unite ale Americii spunea într-un mesaj recent că biserica creștină în mare a devenit ”inutil de rezistentă” față de noii veniți și ”modelul de templu” pe care l-a adaptat ea trebuie să fie re-brand-uit. Scaunele, corurile, costumația sunt un lucru din trecut și biserica este mult mai ”accesibilă pentru oamenii care nu sunt în treburile bisericești”, declara el.
Mi s-a părut destul de îndrăzneață încercarea lui de a determina biserica sa și probabil și altele să se schimbe, să se adapteze, să lucreze la ceea ce stă în spatele misiunii, valorii, viziunii bisericii creștine.
Brian Jones, pastor fondator al bisericii Christ Church of the Valley situată în suburbiile Philadelphia, statul Pennsylvania (ciudat este că am aflat și eu ulterior că site-ul bisericii sale este cu un nume interesant: moviechurch.com - adică... biserica de film...), tot din Statele Unite ale Americii, a mers chiar mai departe să ofere ”doritorilor” de re-brand-uire a bisericii 9 pași ajutători. Parcurgând pașii lui am realizat că re-brand-uirea este de fapt un proces lung, obositor, de efect, dar la care nu mulți dintre enoriașii și liderii bisericilor din România nu cred că ar face primul pas spre așa ceva. Printre pașii enumerați de Brian era și o muncă de sondare a celor din comunitate, care participă la biserică, prin care se puneau câteva întrebări cheie legate de participarea la slujbe și la ce ar putea face biserica pentru a-i putea atrage pe oameni la a participa la mai multe slujbe.
Nu am dorit să enumăr aici cele scrise de cei doi menționați mai sus (dacă doriți, accesați link-urile de mai sus și veți putea citi singuri ideile și propunerile lor autentice și foarte constructive). Ulterior citirii acestor materiale mi-a sărit în ochi o postare de la o biserică, care își propunea să cheme pe oameni la serviciile sale oferindu-le 12 motive puternice. Le enunț sumar pentru că sunt chiar inedite (însă nu voi oferi numele bisericii cu pricina):
1 Noi îl IUBIM pe Dumnezeu și ne închinăm Lui cum n-ai mai văzut nicăieri
2 Noi avem CEI MAI BUNI voluntari
3 Noi ne DISTRĂM
4 Noi ne întâlnim în cadrul unei clădiri gen TEATRU
5 Noi avem grijă mare de COPIII noștri
6 Noi vă vom trata ca pe niște VIP-uri
7 Chiar și adolescenții voștri vor îndrăgi acest loc
8 Noi ne iubim COMUNITATEA noastră
9 Noi avem MUZICĂ incredibilă
10 Probabil vei găsi aici CEI MAI BUNI PRIETENI
11 Vei primi un tricou GRATUIT la prima ta participare
12 PASTORUL nostru este cel mai tare predicator de pe pământ
Dacă vă identificați cu una din aceste afirmații ale acestei biserici înseamnă că aveți un punct comun de la care puteți începe brand-uirea bisericii; dacă aveți mai multe puncte comune înseamnă că biserica din care faceți parte este un brand în formare; dacă le aveți pe toate în comun... înseamnă că știți și numele bisericii! :)
Nu pot să spun că această biserică are în site-ul său, sau pe pagina de misiune / viziune / valori aceste puncte, dar atunci când le-am citit pentru prima dată mi s-a părut că această biserică nu este doar una care aparține unui cult religios. Personal consider - și cred cu fermitate - că o biserică nu trebuie să aparțină unui cult sau unei denominații ca să poată influența comunitatea din jur. Din nefericire o spun că există multe biserici din România (și nu numai), care au un nume, și-au făcut un renume, dar brand-ul lor nu este ceea ce vrea de fapt să fie o definiție autentică a unei biserici, cel puțin una la care să fie prezent Isus Hristos și unde viețile oamenilor să fie schimbate și transformate, și Împărăția lui Dumnezeu se extinde.
Există o serie de întrebări care vreau să le enumăr aici - și vă asigur că aceste întrebări sunt scrise de mine personal, nu sunt adaptate de nicăieri - care să vă ajute să identificați dacă biserica la care mergeți voi are nevoie de re-branding. Și pentru că nu doresc ca aceste întrebări să pară bizare, amenințătoare, stranii, le voi adresa ca și când eu aș face parte din biserica din care faci tu și răspunsurile le vei da tu și cu mine, fiecare în parte, acolo unde se află.
1 Biserica noastră are o definiție scurtă, un slogan care să definească ceea ce este, ce își propune, ce crede, ce își dorește să realizeze pe plan îndelungat?
2 Biserica noastră are o identitate care este cunoscută în comunitate? Unde ne poate găsi cineva care nu a auzit niciodată de noi?
3 Biserica noastră are o echipă de conducere care se ocupă de modelarea și de schimbarea lucrurilor care trebuiesc schimbate?
4 Biserica noastră face demersuri ca departamentele în care este implicată să aibă propria lor direcție, viziune, valori, care nu doar că le știu enunța, dar lucrează împreună spre realizarea lor? Formăm ucenici sau formăm orfani? Cresc oamenii din comunitate sau doar le gâdilăm urechile la slujbe ca să nu îi ofensăm?
5 Ce fel de relații încurajează biserica noastră și ce face pentru a consolida viața membrilor săi? Există programe pentru familii, pentru cei necăsătoriți, pentru femei, pentru adolescenți? Cum interacționează membrii bisericii între ei?
6 Ce lucrări face pastorul nostru? Are o echipă în spate care are în subordine sarcinile ce sunt utile în lucrarea și slujirea pastorală? Este pastorul nostru un ”lup singuratic” sau un păstor bun, care se îngrijește nu doar de oile din staul, dar și de îngrijitorii diferitelor zone din staul? (știu că folosesc un limbaj ciobănesc aici, dar cred că este mai ușor de înțeles dacă folosesc analogia unui pastor de oi care face lucrarea singur, când ar putea avea o echipă ce îl ajută cu turma, care este în creștere sau care începe să meargă în direcții diferite...)
7 Ce fel de mesaje sunt prezentate în biserica noastră? Sunt ele în acord cu identitatea, misiunea, viziunea, valorile pe care le susține biserica noastră? Este Scriptura primordială în astfel de cazuri sau se folosesc texte scoase din context pentru a se justifica o mentalitate demodată, pentru un pretext personal al cuiva sau al unui grup cu minți înguste, un concept personal, o interpretare care nu are de a face cu Împărăția lui Dumnezeu? Sunt oamenii din biserica noastră edificați prin mesaje plictisitoare sau prin unele care cheamă pe oameni la acțiune, la schimbare? Cum reacționează persoanele față de mesajele care sunt predicate? Câte persoane se întorc la Dumnezeu lunar, anual, etc.?
Dacă ai răspuns negativ la cel puțin una din aceste întrebări adresate în cele 7 puncte de mai sus te asigur că biserica ta are nevoie de schimbare. Schimbarea nu o pot face eu, nu o poți face tu. Schimbare este un proces care necesită timp, sfat și înțelepciune. Biserica trebuie să decidă că schimbarea este necesară pentru ea, pentru a putea intensifica impactul său în societate. Nu, noi nu suntem o biserică cu un mesaj comercial pentru că nu vindem nimic. Suntem o biserică unde Domnul Isus Hristos este Domn, unde oamenii sunt și trebuie să fie bine primiți, sunt slujiți, Împărăția lui Dumnezeu crește și comunitatea noastră este transformată. Cum altfel am putea face acestea dacă nu am avea noi - ca și biserică - un brand și o identitate în societatea în care suntem și trăim acum și care este cunoscută de toți din jur?
Așadar, răspunsul la întrebarea adresată la început nu poate fi un răspuns pripit. Nu pot să răspund eu pentru biserica din care faci tu parte. Biserica respectivă trebuie să decidă dacă are nevoie de schimbare de identitate și ce trebuie să facă în acest sens. O biserică unde este nevoie clar de re-brand-uire va face cu certitudine tot ceea ce este necesar ca impactul lor în comunitate să fie nu doar unul de renume, ci și măsurabil, ceva care se poate realiza și care să determine pe toți cei care participă la biserică să se implice, să facă fiecare ceva pentru împărăția lui Dumnezeu. Sunt sigur că Dumnezeu nu ne-a chemat pe niciunul dintre noi să fim spectatori într-o biserică unde este muzica bună și predica bună. Dumnezeu ne-a dat o viață și noi trebuie să o trăim responsabil. Ceea ce facem noi cu ea determină roada pe care o vom strânge ulterior pentru Împărăția lui Dumnezeu.
Vă recomand să cugetați la cele de mai sus și să vă rugați în acest sens dacă știți și credeți că este nevoie de o schimbare în biserica din care faceți parte. Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciunea și călăuzirea și cunoștința de care veți avea nevoie să schimbați ce este de schimbat, să înlăturați ce este de înlăturat, să slujiți cu o inimă autentică și Dumnezeu să fie proslăvit în toate. Amin!
Sursa:https://crestinismtrait.blogspot.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu