Radio Maranata Vulcan

marți, 26 decembrie 2017

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie, dacă Iisus Hristos nu s-a născut în această zi?

Potrivit tradiției populare, Crăciunul se sărbătorește pe 25 decembrie pentru a celebra nașterea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, nu există nicio consemnare în Biblie sau într-o altă sursă istorică ce sugerează că Mântuitorul s-a născut cu adevărat la această dată.
Acest lucru ridica o importantă întrebare: de ce se sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie?, scrie Ancient-Origins
De fapt, alegerea acestei date își are rădăcinile în tradițiile persane și păgâne. Enciclopedia Catolică admite că „nu există nicio luna din an stabilită de autorități pentru nașterea lui Iisus”.
Cu toate acestea, sunt mai multe motive care sugerează că Iisus cel mai probabil nu s-a născut în decembrie.
Primul argument provine din Evanghelia după Luca 2:8, unde se precizează că în momentul nașterii lui Iisus „în ținutul acela erau păstori care stăteau pe câmp și-și păzeau turma făcând noaptea strajă”.
Mulți savanți sunt de acord că acest fapt ar fi fost improbabil în luna decembrie, când păstorii și-ar fi ținut turmele la adăpost în timpul lunilor friguroase de iarnă.
Al doilea argument pe care îl găsim în Biblie este acela ca Iosif și Maria au călătorit la Betleem pentru a se înregistra cu ocazia recensământului român (Luca 2:1-4). Cu toate acestea, în acele vremuri asemenea proceduri nu au avut loc iarna, când temperaturile scădeau frecvent sub limita înghețului, iar drumurile erau într-o stare precară.
Sărbători păgâne
Așadar, cum pare improbabil ca Iisus să se fi născut pe 25 decembrie, se pune întrebarea logică de ce sărbătoarea Crăciunului se ține la această dată. Răspunsul ne duce înapoi spre sărbătorile romane păgâne ale solstițiului de iarnă.
Două sărbători au avut loc, în special, în jurul datei de 25 decembrie-Saturnalia și nașterea zeului Soarelui, Mithra (conform Enciclopediei Catolice).
Saturnalia începea pe 17 decembrie, iar mai târziu ea s-a extins cu festivități până pe 25 decembrie.
Adepții cultului lui Mithra, care a devenit popular printre militarii din Imperiul Român în secolele I-IV d.Hr., se crede că au sărbătorit nașterea sa pe 25 decembrie.
Fuziunea pagano-creștină
După ce regele Constantin s-a convertit la creștinism în secolul al IV-lea d.Hr., a fost o adevărată provocare pentru el să convingă un popor de păgâni să îmbrățișeze această credință.


Prin urmare, se poate să se fi decis ca nașterea lui Iisus să se sărbătorească într-o dată care avea deja o semnificație sacră.

Niciun comentariu: