Radio Maranata Vulcan

joi, 10 august 2017

Prostia și omul religios

Poate vă întrebați ce are un termen cu celălalt? Păi… sunt ”frați de cruce” de multe ori. Multă prostie găsim la oameni religioși, poate mai multă decât la ceilalți. Hai să încep cu exemple extreme, care să nu lezeze pe vreunul din voi. Știți cu siguranță că există oameni care au ca dumnezeu diferite animale, sau diferite planete sau diferiți oameni. Există oameni care se așteaptă ca după moarte să primească drept recompensă pentru credința lor 7 fecioare să facă sex cu ele și mult vin. In 1974, jurnalistul și pilotul de curse Claude Vorilhon (Raël) a înființat religia Raël. El a susținut că tatăl său este extraterestru și că „farfuriile zburătoare” vor salva omenirea. Astăzi, Biserica Raël numără peste 80.000 de membri în 90 de țări. Și exemple sunt așa de multe, că ar lua sute bune de pagini. Oamenii cred o grămadă de prostii.
Acum, noi creștinii, ne vom crede superiori. Noi credem în ce trebuie, noi avem credinţa adevărată doar… În realitate mulți, foarte mulți creștini, cred tone de prostii. Unii sunt așa de ușor de prostit, încât doar faptul că s-au născut în case de creștini, le-a făcut contact cu creștinismul, că ei puteau crede orice altceva, dacă se nășteau în altă parte. Iată câteva exemple care, spre deosebire de cele de mai sus, e posibil să vă lezeze:
  • Unii cred că religia îi va ”băga” în cer.
  • Unii cred că preotul prin slujbe îi poate muta din iad în rai.
  • Unii cred că pot rezolva problemele veșnice după moarte.
  • Unii cred că preotul sau pastorul sunt fără prihană și nu păcătuiesc deloc.
  • Unii cred că papa este infailibil.
  • Unii cred că lumânările aprinse aici, luminează drumul prin întuneric dincolo.
  • Unii cred că prin donații, pomeni, dărnicie își cumpără mântuirea sau scapă de condamnarea păcatelor lor.
  • Unii cred că bolboroseala anumitor cuvinte de neînțeles de nimeni e dovadă de plinătate a Duhului Sfânt.
  • Unii cred că cina sau împărtășania le rezolvă păcatele.
  • Unii cred că slujirea în biserică sau folosul acesteia le rezolvă problema împăcării cu Dumnezeu.
  • Unii cred că e de ajuns o mână ridicată pentru a rezolva problema mântuirii.
  • Unii cred că vor ajunge în cer pentru că în copilărie mama și tata i-a dus la biserică.
  • Unii cred că botezul îi mântuiește de mic copil ca adult.
  • Unii cred că mersul la biserică îi mântuiește.
De ce am pus acestea în categoria prostiilor crezute de creștini? Pentru că nu au suport biblic. E o prostie să crezi ceva fără fundament biblic și unii fac din credințele astea extrabiblice coloana vertebrală a credinței lor. Nu este un detaliu neimportant, este însăși punctul de greutate.
Mai mult, creștinii au multe crize de prostie. Aici ași înșirui nunțile ca la hollywood, chemarea de vedete la nuntă, binecuvântările ”cu tătă țara”, înmormântări cu ”praznice” de sute de persoane, pus poze în chiloți de pe plajă pe facebook, pus poze cu copilul dezbrăcat pe facebook, făcut din băiețel sau fetiță mici vedete ”made în hollywood”, cumpărat mașină mai tare ca a fratelui, făcut casă mai mare ca a celuilalt, bătut copiii ca să învețe mai bine ca a lui cutare și multe alte crize de prostie, pe care și noi le facem adesea.
Da, ați intuit bine, și religiozitatea poate găzdui prostie și încă multă de tot. Asta mă face să mă analizez pe mine însumi și să vă provoc și pe voi la autoanaliză. O analiză sumară dar serioasă, ne poate arăta dacă avem crize de prostie, câte despre creduli (credincioșii proşti) aici e mai mult de spus și nu e timp acum.
Doamne, ajută-mă să devin înțelept! Luminează-mă să înțeleg ce citesc și văd dincolo de aparențe, să gândesc profund și să pot deosebi binele de rău, întunericul de lumină și înțelepciunea de prostie.
Sursa: http://www.filedinjurnal.ro/prostia-si-omul-religios/

Niciun comentariu: