Madison este tânăra de 16 ani din California care are trei părinți. Legal. Adulții pe care îi numește mama, tata și mami au fost prezenți la nașterea ei, după ce cele două femei, care formau un cuplu, au decis să aibă un copil împreună așa că s-au apropiat de un prieten de sex masculin, potrivit AP.
Dar, din punct de vedere legal, una dintre femei, Victoria Bianchi a devenit „părintele” lui Madison abia în această toamnă, alăturându-se unui număr mic, dar din ce în ce mai vocal de americani, care au convins instanțele din SUA să recunoască legal ceea ce ei numesc familie „triparentală”.
Bianchi s-a folosit de legea din California, din anul 2013, care prevede că un copil poate avea mai mult de doi părinți. O lege similară a intrat în vigoare în Maine anul trecut, instanțele din cel puțin 10 alte state americane, inclusiv din New York, începând să legalizeze o astfel de familie, deși numeroase tribunale din SUA și unii experți și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că mai mulți părinți înseamnă un potențial conflict.
Instanțele americane au acordat timp de decenii anumite drepturi bunicilor, părinților vitregi și altor persoane în viața copiilor, însă părinții sunt cei care au drepturi și responsabilități mult mai mari. Apărătorii unei astfel de familii afirmă că recunoașterea unui al treilea părinte, fie pe baza unui certificat de naștere, prin adopție, fie printr-o hotărâre privind încredințarea sau sprijinul copilului, reflectă realitățile moderne ale unor familii cum ar fi cuplurile homosexuale care au dorit să aibă un copil cu un prieten de sex opus, bărbații care încearcă să-și păstreze rolul patern deși testele ADN au arătat că altcineva este tatăl biologic sau alte situații.
După aceste decizii, tabloul devine tot mai complex. Spre exemplu, noile tehnici concepute pentru a evita anumite boli rare permit acum ca un copil să se nască cu o mică doză de ADN provnind de la o a treia persoană.
Fără drepturi legale, unii părinți și copii se confruntă cu ruperea legăturilor dintre ei, reclamă Cathy Sakimura, de la Centrul Național pentru Drepturile Lesbienelor din San Francisco, care a sprijinit la elaborarea legii din California.
Dar unele instanțe americane au decis să respingă extinderea limitelor calității de părinte. O decizie a Curții Supreme din Wyoming din 2014 se întreba cum va arăta o astfel de familie pe măsură ce tații sau mamele vor avea noi relații cu alte persoane.
Deși până acum nu au fost făcute prea multe cercetări legate de efectele familiei „triparentale” asupra copiilor, experții au păreri împărțite.
Anita Jones Thomas, profesor la Universitatea din Indianapolis, apreciază că există unele beneficii ale unei astfel de familii: „Acest sentiment suplimentar de susținere socială s-a dovedit a fi benefic pentru copii”.
În schimb, W. Bradford Wilcox, sociolog la Universitatea din Virginia, afirmă că în familiile stabile, cu doi părinți, copiii se simt mult mai bine din punct de vedere educațional și emoțional. El spune că o familie „triparentală” va reprezenta „o formă de familie în care copiii sunt expuși la o mai mare complexitate și mai multă instabilitate”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu