Radio Maranata Vulcan

joi, 23 februarie 2017

Poate fi localizat geografic Edenul ?

Poate fi localizat geografic Edenul ?
     Capitolul 2 din Geneza reia istorisirea Creatiei din capitolul 1, insa reflectorul se indreapta de data aceasta asupra acelei parti a zilei a sasea a saptamanii Creatiei in care a fost adus la existenta omul. In acest capitol ne sunt oferite o multime de detalii in legatura cu originea omului pe pamant, detalii foarte importante pentru intelegerea evenimentelor relatate in capitolul urmator, in care aflam despre tragedia caderii omului.
Daca s-ar fi trecut de la Geneza 1 direct la Geneza 3, multe lucruri ar fi ramas neintelese pentru noi. Intre informatiile pe care le gasim in acest capitol se numara si cele legate de gradina Edenului:
“Un rau iesea din Eden si uda gradina; si de acolo se impartea si se faceau patru brate. Numele celui dintai este Pison; el inconjoara toata tara Havila unde se gaseste aur. Aurul din tara aceasta este bun; acolo se gaseste si bedelion si piatra de onix. Numele raului al doilea este Ghihon; el inconjoara toata tara Cus. Numele celui de-al treilea este Hidechel; el curge la rasaritul Asiriei. Al patrulea rau este Eufratul.” ( vers. 10-14 )
Intrebarea fireasca ce se naste este daca putem localiza geografic gradina Edenului pe baza informatiilor pe care le ofera Geneza cap. 2. Daca primele doua rauri amintite : Pison si Ghihon sunt necunoscute astazi, urmatoarele doua: Hidechel ( Tigru ) si Eufratul sunt foarte cunoscute, facand parte din geografia Orientului Apropiat.
Problema ca re se ridica este aceea ca Tigrul si Eufratul nu au un izvor comun, asa cum reiese din Geneza 2, ci pornesc din izvoare diferite, aflate in muntii Armeniei. Unii au incercat sa localizeze Edenul undeva in Mesopotamia, intre cele doua rauri: Tigru si Eufrat. Insa aceasta este doar o simpla ipoteza.
Orice incercare de localizare a Edenului trebuie sa tina cont de existenta potopului, care nu a fost o simpla inundatie locala, asa cum sustin unii, ci un cataclism mondial care a schimbat radical geografia planetei noastre.
Unii se intreaba probabil: De ce atunci apar numele celor doua rauri ce izvorau din Eden ( Tigru si Eufrat ) si in zilele noastre, daca geografia s-a modificat radical in urma potopului ? Raspunsul se gaseste intr-o practica intalnita curent in zilele noastre si care consta in imprumutarea unor nume originale pentru descrierea unor nume geografice actuale.
In lume exista multe localitati cu numele de Paris, preluat de la numele capitalei  franceze, iar numele orasului New York este preluat de la localitatea York din Anglia. De aceea, este foarte probabil ca supravietuitorii potopului sa fi preluat doua din vechile denumiri ale raurilor ce izvorau din Eden, atribuindu-le celor doua rauri pe care astazi le cunoastem ca fiind Tigru si Eufrat.
In concluzie, dat fiind faptul ca potopul a modificat radical geografia planetei noastre, iar unele nume geografice actuale sunt doar imprumuturi din lumea antediluviana, nu se poate localiza exact Edenul in zilele noastre. Sunt emise doar ipoteze si presupuneri, fara ca sa existe vreun temei real care sa ne ajute sa-l localizam.
Cartea Apocalipsei insa ne aduce un amanunt important: pomul vietii, care se afla in mijlocul gradinii Edenului, este vazut de profetul Ioan in cer ( Apocalipsa 22,2 ), avand menirea de a oferi hrana oamenilor mantuiti. Acest amanunt ne poate conduce la concluzia ca pomul vietii ( si probabil intreaga gradina a Edenului ) a fost luat la cer inainte de marele cataclism al potopului, pentru a fi salvat de distrugere si pentru a fi o binecuvantare pentru fiintele omenesti ce vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.
Lori Balogh
Sursa: http://www.loribalogh.ro

Niciun comentariu: