Din perspectiva proorociei biblice exista pasaje importante care descriu dezastrele de mediu care vor precede a doua venire a Domnului Isus pe pamant (Isaia 24, Luca 21:24-27, Apocalipsa 6:19). Anumite proorocii se leaga de modul in care sunt descrise rezultatele incalzirii globale din zilele noastre.
Luca 21:25 descrie groaza tarilor in care urla marea si valurile. Apocalipsa 8:7 afirma ca o treime din copaci au ars. Apocalipsa 16:9 relateaza Oamenii au fost dogorati de o arsita mare. In Apocalipsa 16:12 se vorbeste de Raul Eufrat care se va usca si Isaia 19:5-10 vorbeste de secarea Nilului. Cum Nilul si Eufratul sunt cele doua mari rauri cunoscute in lumea biblica, aceste versete pot arata o secare generala a raurilor din lumea intreaga.
Un efect al cresterii emisiilor de carbon in atmosfera este o crestere a aciditatii in mare care poate duce la disparitia in masa a speciilor marine. Apocalipsa 8:9 relateaza ca a treia parte din fapturile care erau in mare si aveau viata au murit.
Meteorologii anunta schimbari climatice dramatice pentru urmatoarele decenii
Anuntul facut recent de meteorologi vizeaza intreaga lume, iar vestile pentru urmatoarele decenii nu sunt deloc bune. Expertii trag un semnal de alarma cu privire la schimbarea mediului inconjurator.
Specialistii in domeniu spun ca turbulentele se vor intensifica, vor exista episoade polare si caniculare extreme si valuri oceanice uriase. Episoadele de frig puternic vor fi mai marcate, mai extreme, la fel ca si valurile de caldura si perioadele de seceta. Este doar inceputul schimbarii climatice, deoarece oceanele vor avea un impact mai mare, eliberand mai multa caldura si mai multi vapori”, noteaza Simon Wang de la Universitatea Utah State.
„Norii se vor forma mai usor, mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice”, generand inclusiv mai multe viituri, a completat cercetatorul. In general, releva acest cercetator american, cresterea temperaturii va avea „un efect de amplificare asupra climatului asa cum il cunoastem noi in prezent”.
Episoadele de frig puternic – ca vortexul polar care s-a abatut in aceasta iarna asupra unei parti importante a Americii de Nord – vor fi mai marcate, mai extreme, la fel ca si valurile de caldura si perioadele de seceta, adauga el. Provocarea meteorologilor este, deci, ca de-acum sa includa „forta suplimentara” creata de incalzirea globala in modelele de previzionare care devin tot mai complexe, afirma Wang.
Supercalculatoarele, la mare cautare pentru a studia impactul incalzirii globale
Meteorologul Paul Williams de la Universitatea britanica Reading a fost nevoit, de exemplu, sa recurga la supercalculatorul Universitatii americane Princeton, unul dintre cele mai puternice din lume, pentru a studia impactul incalzirii globale asupra unor curenti de aer rapizi (jetstream), situati la aproximativ zece kilometri altitudine, nivelul la care zboara avioanele de linie. Dupa saptamani de calcule, verdictul sau este fara apel: „Schimbarea climatica amplifica forta acestor curenti (…). Pana in 2050 veti petrece de doua ori mai mult timp, in zbor, in turbulente”.
Notand ca, in prezent, doar aproximativ 1%, in medie, din timpul zborurilor comerciale este afectat de turbulente, Williams subliniaza ca, in cazul in care concentratia de dioxid de carbon va creste in mod exponential in anii urmatori, „nu stim cum vor reactiona avioanele” fata de aceste mase de aer foarte agitate.
Nici nu se pune problema trecerii la transportul maritim pentru a calatori in liniste, avand in vedere ca pe oceane sunt asteptate valuri monstruoase. „Companiile de transport maritim se vor confrunta cu tot mai multe valuri enorme”, unele putand sa atinga 40 de metri inaltime, in contextul in care valurile de aproximativ 20 de metri inaltime sunt cazuri exceptionale, afirma Wang de la Universitatea Utah State.
„Este doar inceputul schimbarii climatice, deoarece oceanele vor avea un impact mai mare, eliberand mai multa caldura si mai multi vapori”, avertizeaza el. Impactul urmeaza sa fie cu atat mai mare cu cat Calota Glaciara din Groenlanda a inceput sa se topeasca si ar putea, la un moment dat – „nu mai devreme de secolul urmator” – sa provoace o crestere cu sase metri a nivelului oceanelor, subliniaza Eric Brun, un cercetator de la Météo-France si autorul unui studiu recent pe aceasta tema.
In fata atator bulversari, Jennifer Vanos, biometeorolog la Universitatea Texas Tech, apreciaza ca este urgenta modificarea urbanismului oraselor si modurilor de viata, in functie de aceasta noua realitate, cu scopul de a incerca protejarea populatiilor.
Sursa: mediafax.ro
http://afirmativ.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu