Radio Maranata Vulcan

sâmbătă, 7 februarie 2015

Ziua a saptea: sambata sau duminica ?

 
  Dilema se regaseste in mintea multor crestini care nu sunt familiarizati cu Biblia. In necunostinta de cauza, unii sustin ca ziua a saptea, de care vorbeste porunca a patra, este duminica, nu sambata. Altii se intreaba de unde putem fi siguri ca sambata de azi este cu adevarat ziua a saptea a Creatiei si ca nu s-a pierdut undeva pe drum ordinea zilelor saptamanii.
Exista insa cel putin patru argumente pe baza carora putem fi siguri ca sambata e adevarata zi a saptea la care face referire porunca a patra:
     1) Argumentul Sfintelor Scripturi
Evangheliile ne atrag atentia asupra catorva amanunte:
a)  Iisus a fost crucificat in “ziua pregatirii” ( vezi Luca 23,54 ).
b) Prietenii Sai s-au odihnit in Sabat “dupa Lege” ( Luca 23, 55.56 )
c) Iisus a inviat in “ziua intai a saptamanii” ( Luca 24,1 )
Din aceste informatii reiese clar ca ziua a saptea este ziua dintre “ziua pregatirii”( nume dat de evrei zilei de vineri ), si ziua intai a saptamanii ( duminica actuala ). Ziua a saptea a saptamanii este sambata, nu duminica.
     2) Argumentul lingvistic
In peste 140 de limbi ale lumii cuvantul care desemneaza ziua de sambata provine de la termenul “sabat” ( ex: “sabatto”, in italiana; “sabado”, in spaniola; “subota”, in rusa, etc. )
     3) Argumentul astronomic
Astronomi din intreaga lume afirma ca ciclul saptamanal nu s-a schimbat niciodata. Atat Royal Naval Observatory din SUA, cat si Royal Greenwich Observatory din Anglia confirma existenta unui ciclu saptamanal constant de-a lungul istoriei omenirii.
     4) Argumentul istoriei
Poporul evreu a pastrat un raport exact al Sabatului de-a lungul secolelor. Rapoartele foarte minutioase aflate in Biblie demonstreaza scrupulozitatea poporului evreu, care nu si-ar fi permis sa piarda din vedere vreun Sabat in cursul istoriei sale, sau sa admita vreo modificare a ordinei zilelor.
Inlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian nu a afectat nici ea ordinea zilelor saptamanii. In 1582, Papa Grigore al XIII-lea a inlocuit calendarul iulian cu cel gregorian prin omiterea a zece zile. Astfel, data de 5 octombrie a devenit 15 octombrie. Schimbarea nu a afectat ordinea zilelor saptamanii, dupa cum o arata calendarul lunii octombrie a anului 1582:

D    L     M     M     J     V     S
30   1      2      3     4   15  16

Lori Balogh
http://www.loribalogh.ro/

Niciun comentariu: