Radio Maranata Vulcan

luni, 8 ianuarie 2018

Nu mai criticați noua generație, iubiți-i și căutați să-i înțelegeți!

Nu mai criticați noua generație, iubiți-i și căutați să-i înțelegeți!
Pentru prima oară în istorie există o generație, Generația Net, mult mai pricepută și mai alfabetizată decât părinții lor, într-un domeniu de o importanță capitală pentru societate. Iar această generație, crescută digital, iși va impune cultura asupra restului societății tocmai prin utilizarea mediilor digitale.
Această generație globală, conectată tot timpul și capabilă să urmărească fiecare mișcare a prietenilor lor, a părinților, a profesorilor și a liderilor bisericești sau politici, reprezintă forța transformării societății, dar și a Bisericii. Ce credem noi despre ei, sau care sunt acuzele pe care obișnuim să le aducem acestei generații?
Că sunt cei mai proști din istorie și mult mai înceți la minte decât eram noi; că nu au abilități sociale și sunt dependenți de net; că sunt nerușinați; că nu sunt în stare de nimic și nu se descurcă fără părinți; că plagiază și fură de pe net; că sunt violenți; că sunt slab pregătiți pentru muncă; că sunt cea mai egoistă generație din istorie; că nu au valori și nu le pasă de nimic.
Oare chiar așa să fie sau îi definim în felul acesta doar pentru că nu îi înțelegem? Și ceea ce nu înțelegem ne produce teamă. Eric Schmidt, CEO la Google (25000 de tineri din Generația Net lucreză la Google) spune despre ei:”Această generație este cea mai deșteaptă, nu cea mai proastă. Sunt mai rapizi, au o viziune globală, mai pricepuți și mai bine educați. Simplu fapt că au fost conectați între ei încă de la naștere prin telefoane mobile și rețele de socializare înseamnă că sunt cea mai conectată generație.
Le pasă mai mult de celălat, comparativ cu noi.”
Don Tapscott, coordonatorul celui mai complex studiu despre tinerii de azi intitulat:”Generația Net: o investigație strategică” afirmă:”Această generație chiar crede că e cool să fii inteligent, văzându-se ca parte esențială a viitorului planetei. Avem dovezi puternice că aceasta este cea mai inteligentă generație din toate timpurile. Sunt foarte preocupați de dreptate și de problemele cu care se confruntă societatea din care fac parte și sunt în mod tipic angajați în activități civice la școală sau în comunitățile lor.”
Este clar că există o discrepanță majoră între ceea ce sunt cei din Generația Net și percepția noastră despre ei. Ce ar trebui să facem pentru a nu ne îndepărta unii de alții nici acasă, nici la Biserică, nici în societate? Cred că este esențial să-i iubim și să-i înțelegem, dar pentru asta trebuie să ne apropiem de ei, să le învățăm limba și să le ascultăm inima.
Mai mult ca oricând este necesar să luăm aminte la mesajul profetului Maleahi:”El va întoarce inima părinților spre copii și inima copiilor spre părinții lor…” Primul pas în apropierea dintre generații trebuie sa-l facem noi, cei maturi. Dacă renunțăm la stereotipurile cu privire la ei și ne deschidem inimile pentru ei (părinți, profesori, pastori, preoți) s-ar putea să rămânem surprinși cât de mult iși doresc asta.
Samy Tuțac

Niciun comentariu: