Radio Maranata Vulcan

marți, 7 noiembrie 2017

Secretul fericirii in familie – Luigi Mitoi


Iubirea față de soție și respectul față de soț sunt poruncile primare ale lui Dumnezeu pentru soți. Cea mai mare nevoie a unui soț este să fie respectat, iar cea mai mare nevoie a unei soții este să fie iubită. Soțul dorește mai mult să fie respectat decât să fie iubit, însă soția dorește mai mult să fie iubită decât să fie respectată.
Atât iubirea soțului, cât și respectul soției sunt poruncite de Biblie și trebuie să fie necondiționate. Iubirea soțului și respectul soției nu trebuie să fie reacții la meritele tovarășului de viață. Când soțul acționează fără iubire, soția reacționează fără respect, devenind critică, cicălitoare, reproșătoare, disprețuitoare, istorică, nerecunoscătoare… Bărbații nu se pricep să facă față disprețului, provocării, adversității, de aceea ei vor reacționa într-unul dintre cele două feluri posibile: tăcere sau luptă.
Care sunt motivele care o fac pe soție să se simtă neiubită?
1. Soțul nu o înțelege. El nu consideră faptul că soția este o ființă foarte diferită de bărbat: ,,Soților, purtați-vă și voi la rândul vostru cu înțelepciune cu soțiile voastre” (1 Petru 3:7a).
2. Soțul nu îi oferă atenție. Atenția lui se manifestă doar în domeniul relației intime, lucru care o face pe soție să se simtă manipulată: ,,Soților, purtați-vă și voi la rândul vostru cu înțelepciune cu soțiile voastre, dându-i cinste ca unui vas mai slab” (1 Petru 3:7a).
3. Nu este devotat soției. Uneori soțul dă prioritate serviciului sau sportului înaintea soției: ,,Soților, purtați-vă și voi la rândul vostru cu înțelepciune cu soțiile voastre, dându-i cinste ca unui vas mai slab, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7a).
Din aceste motive, Biblia îi cere soțului să iubească necondiționat, să iubească manifestând acțiunea, nicidecum manifestând reacția. Iubirea este cheia motivării unei soții, fiind cea mai folositoare investiție a soțului în viața de familie. Când soția acționează fără respect, soțul reacționează fără dragoste, devenind indiferent, nepăsător, iresponsabil și necomunicativ.
Femeile nu se pricep să facă față singurătății, tăcerii, de aceea vor reacționa criticând, reproșând, generalizând, devenind istorice și chiar răzvrătindu-se.
Care sunt motivele care îl fac pe bărbat să se simtă nerespectat?
1. Soția nu are încredere în el. Se poartă cu el ca o mamă, nu ca o soție.
2. Nu-l apreciază, mereu este nemulțumită. De obicei remarcă lucrurile negative, ca și cum nimic nu este pozitiv în ce face soțul.
3. Generalizează, istoricizează, cicălește. Soția poate să aibă dreptate, dar dacă tonul vocii este greșit, atitudinea ei este percepută ca o lipsă de respect pentru soțul ei, constituindu-se într-o provocare pentru el.
Secretul fericirii în familie depinde de împlinirea celor două porunci primare, date de Dumnezeu soților: iubirea față de soție și respectul față de soț.

Niciun comentariu: